EPC

Bookmark and Share

Milieu en duurzaamheid

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 34
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

ma.: gesloten

di.-za.: 09u - 12u

wo: 13u - 16u

do.: 16u - 19u

Het EnergiePrestatieCertificaat of EPC

De energieprestatieregelgeving werd van kracht op 1 januari 2006 voor alle aanvragen om een stedenbouwkundige vergunning voor bouwen en verbouwen. Wie gaat bouwen of verbouwen kan heel wat nuttige informatie vinden, alsook een antwoord op heel wat vragen door een kijke te nemen op de website van het Vlaams Energieagentschap (VEA). Nuttige informatie vindt u ook op de website van de Bouwunie en de Vlaamse Architectenorganisatie.

Potentiële kopers of huurders krijgen met het EPC een idee van de energiezuinigheid van de woning en bovendien krijgen ze een aantal vrijblijvende adviezen om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Verkopers en verhuurders kunnen met het EPC de energiezuinige kenmerken van hun woning in de verf zetten.

Het energieprestatiecertificaat legt op zich geen eisen op aan het gebouw, maar informeert de potentiële kopers of huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw door aan het gebouw een energetische score (kengetal) toe te kennen. Deze score wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en de installaties voor verwarming en warm water.

Vanaf wanneer heeft U het EPC nodig ?

Bij verkoop van woningen of appartementen is het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) verplicht van zodra u de woning of het appartement te koop of te huur aanbiedt.

Hierop worden controles uitgevoerd door het Vlaams Energie Agentschap (VEA) met boetes van € 500 tot €5000.

De energiescore van het EPC

Op het EnergiePrestatieCertificaat (EPC) staat een energiescore dat het jaarlijks energieverbruik van de woning weerspiegelt, alsook enkele tips om de woning energiezuiniger te maken. De energiescore wordt aangeduid op een kleurenbalk van groen naar rood.

Het kengetal wordt uitgedrukt in kWh/m² en drukt uit wat het berekende jaarverbruik is ten opzichte van de bruikbare vloeroppervlakte van de woning. Bij de berekening wordt geen rekening gehouden met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling van de (vorige) bewoners. Dit kengetal zal dus vaak niet overeenstemmen met de gegevens die u bijvoorbeeld op uw elektriciteitsfactuur vindt.

Het kengetal wordt op een kleurenbalk (van groen naar rood) gepositioneerd ten opzicht van geldende referentiewaarden. Een woning die zich in de groene zone bevindt, scoort dus goed op vlak van energie. Een woning in de rode zone zal energieverslindend zijn. Aan de hand van het energieprestatiecertificaat kunnen kopers en huurders verschillende woningen met elkaar vergelijken, op gebied van het (berekend) energieverbruik.

Naast deze 'score' bevat het energieprestatiecertificaat ook een reeks energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen zijn niet verplicht maar bieden de koper of huurder nuttige informatie over mogelijke energiebesparende investeringen.

Verder staan nog een aantal administratieve gegevens, zoals gegevens van de energiedeskundige, informatie over premies, ... vermeld op het EPC.

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is bijgevolg zeer interessant voor mensen die een huis willen huren of kopen.