Rationeel watergebruik

Bookmark and Share

Milieu en duurzaamheid

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 34
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

ma.: gesloten

di.-za.: 09u - 12u

wo: 13u - 16u

do.: 16u - 19u

Water lijkt onuitputtelijk en is goedkoop. Toch geeft de natuur duidelijke signalen: overstromingen, moeizame verbetering van de waterkwaliteit, verdroging…

In Vlaanderen wordt jaarlijks in totaal zo'n 745 miljoen m³ water verbruikt. Of meer dan 2 miljoen m³ per dag! Het gaat om alle watersoorten: leidingwater (met een aandeel van 60%), grondwater, oppervlaktewater en hemelwater.

Wil je jezelf graag voorstellen hoeveel dat precies is? Denk dan aan een olympisch zwembad met een diepte van… 745 km. Het verbruik door huishoudens is goed voor ongeveer één derde van het totaal. Van het leidingwater alleen nemen huishoudens bijna 55% voor hun rekening. Huishoudens zijn dus echt wel belangrijk in de waterkringloop. Daarom ligt een deel van de oplossing, het beperken van het waterverbruik, bij hen.

Een gemiddelde Vlaming gebruikt per dag zo'n 110 liter water. Dat zijn 11 emmers van 10 liter op een rij. Er zijn verschillen naargelang het aantal leden van het huishouden: bij kleine gezinnen zal verhoudingsgewijs meer water per persoon worden verbruikt dan bij grote gezinnen.

Tot slot nog dit: onze aarde bestaat voor 70% uit water. Deze watermassa bestaat voor 97,5% uit zout water en slechts voor 2,5% uit zoet water. Van dit zoet water is er slechts 0,26 % geschikt voor menselijk gebruik. Spaarzaam omgaan met water is dus de boodschap!

Hieronder alvast enkele tips:

 • Laat de kraan niet onnodig lopen tijdens het tandenpoetsen, maar gebruik een bekertje.
 • Neem een douche in plaats van een bad. Gebruik een spaardouchekop in uw douche. Een goede douchekop kan tot 50% water besparen. Als u iedere keer 1 minuut korter zou douchen, bespaart dat met een gewone douchekop per jaar 2.600 liter warm water. Met een waterbesparende douchekop is dat nog altijd 1.440 liter.
 • Herstel lekkende kranen of een lekkend toilet zo snel mogelijk. Een druppelende kraan kan meer dan 10.000 liter per jaar verspillen!
 • Wanneer uw toilet aan vervanging toe is of bij nieuwbouw kies dan voor een spaarspoeltoets, best met een twee-toetsenspoelsysteem.
 • Doe de afwas niet onder een lopende kraan, maar vul de spoelbak. Het spoelwater van de afwas kunt u gebruiken om flessen uit te spoelen. Als u een afwasmachine gebruikt, zet ze dan alleen op als ze vol is.
 • Was steeds met een volle wasmachine en beperk het gebruik van voorwasprogramma’s.
 • Besproei de tuin beperkt en correct.
 • Was de auto met emmers water in plaats van met een tuinslang, een hogedrukreiniger of naar een carwash te gaan.
 • Gebruik het waswater van de groenten voor de planten en de tuin. Ook een restje koude koffie of thee kunt u gebruiken voor de tuin of de planten binnenshuis.
 • Plaats een regenton in de tuin. Met dit water kunt u de auto wassen en de tuin besproeien.
 • Plaats een regenwaterput. Dit water kunt u gebruiken voor de wasmachine, om de toiletten te spoelen, de auto te wassen, de tuin te besproeien, …

Meer info?

www.waterloketvlaanderen.be