Zwerfvuil

Bookmark and Share

Milieu en duurzaamheid

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 34
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

ma.: gesloten

di.-za.: 09u - 12u

wo: 13u - 16u

do.: 16u - 19u

vuilbakken_op_rijtje
Preventietips, keurige sorteermogelijkheden, regelmatige ophalingen, haal- en brengsystemen… Overheden, verwerkingsbedrijven en andere initiatieven doen wat ze kunnen om de afvalstroom te controleren. Dat er desondanks nog zoveel zwerfvuil is, heeft dus niets te maken met gebrekkige mogelijkheden om afval ordentelijk kwijt te raken. Afval kan op verschillende manieren gaan ‘zwerven’, maar het doet dat hoogst zelden uit zichzelf. Met andere woorden: het ligt altijd wel aan de mens. Meestal aan gemakzucht, soms helaas aan kwaad opzet. ‘Als ik er maar vanaf ben’ is de drijfveer, maar de gevolgen zijn niet min: onveiligheid (glasscherven…), ongedierte, lelijkheid, menskracht (en gemeenschapsgeld) om de boel op te ruimen…

Zwerfvuil voorkomen is een zaak voor iedereen. Belangrijk is een elementaire ingesteldheid: hoe minder afval je koopt, des te minder moet je achteraf ook zien kwijt te raken. Onmisbaar zijn vervolgens een paar vaste reflexen: vooruitdenken, systeempjes om afval bij te houden tot je het ergens kwijt kunt volgens de regels van de kunst. En een beetje consequent zijnZwerfvuil_cartoon helpt ook: wie een vol blikje kan meezeulen, moet dat ook met een leeg kunnen…

Goed begonnen…

Geef schoolkinderen zo weinig mogelijk (potentieel) afval mee. Scholen zijn niet meteen bronnen van zwerfvuil, maar als kinderen van jongsaf afvalloos of minstens afvalarm leren leven, is de kans groter dat ze later niet klakkeloos ten prooi vallen aan het ‘gemakzuchtig alternatief’. Dus: brooddoos i.p.v. aluminiumfolie of andere wegwerp; retourflesjes met drank, de goeie ouwe drinkbus of een plastic beker met schroefdeksel; als tussendoortje fruit (of groenten) of een koek in de broodtrommel i.p.v. versnaperingen in wegwerpverpakking. De school zul je alvast niet horen klagen…

Ook ouderen kun je opvoeden! Probeer je omgeving ervan te overtuigen geen snoepwikkels, sigarettenpeuken of ander afval op de grond te gooien (en geef zelf het goede voorbeeld).

Ongelukjes voorkomen

Ook onbedoeld kan je gedrag zwerfvuil veroorzaken:

 • Afval naar het containerpark brengen in een open aanhangwagen (of kruiwagen). Door de wind of de vaart van het rijden waait afval dan gemakkelijk weg. Een net of een zeil erover voorkomt dat.
 • Vuilniszakken te vroeg buiten zetten. Katten of andere dieren ruiken etensresten en krabben de zak open, wind en luchtverplaatsing van voorbijrijdend verkeer doen de rest. Verwerk vlees- en visresten zoveel mogelijk in de keuken en stop botjes, graten enz. eerst in een dichtgeknoopt (gerecupereerd) plastic zakje en dan pas in de vuilniszak (geurt minder).

Gebruik afvalinfrastructuur waar ze voor dient

 • Op de meeste plaatsen waar veel volk komt (winkelstraten, frietkramen, benzinestations, markten, kermissen, evenementen,…) zijn openbare vuilnisbakken voorzien. Het zijn geen sierstukken! Doe de moeite om een drankbekertje, een hamburgerverpakking enz. eventjes bij te houden tot je een vuilnisbak tegenkomt.
 • Openbare vuilnisbakken zijn ook weer niet bedoeld als goedkoop alternatief voor de huisvuilophaling! Gebruik ze alleen voor afval waar je onderweg mee zit, bv. een snoepwikkel, kauwgom, lege frietzak…
 • Glascontainers dienen om glas in te gooien. Alleen glas dus, en erin! Zit de container vol, neem het glas dan mee terug of probeer elders. Laat de kartonnen doos waarin de flessen zaten niet bij de glasbol achter; gebruik liever een stevige bak die je iedere keer weer meeneemt en met leeggoed vult. En laat zeker geen ander afval achter; probeer je in te beelden dat je zelf vlakbij woont…
 • Hetzelfde geldt voor kledingcontainers!

Vermijd afval

 • Neem aan stations, op manifestaties, markten enz. geen pamfletten of strooibriefjes aan die je niet interesseren.
 • Een snelle hap op straat: niet doen is gezonder en je moet achteraf het afval niet kwijt. Heb je toch zin in een warme wafel, een hamburger of een portie escargots, loop dan niet te ver uit de buurt van de vuilnisbakjes.
 • Neem op de fiets, in de auto, tijdens wandelingen, uitstappen enz. eten en drinken mee in herbruikbare recipiënten (diepvriesdoosjes, drinkbussen, retourflessen, onbreekbare thermosfles…).
 • Fruit voor onderweg hoef je niet te verpakken.
 • Koop geen wegwerpbestek, geen picknickborden van karton of wegwerpplastic
 • Rook niet… (dat heeft ‘ook’ andere voordelen!).

Zorg voor ‘afvalhouders’ en maak ze leeg waar het hoort

 • Neem altijd één of meer zakjes mee voor afval dat je niet kunt vermijden (snoepwikkels, kauwgom, klokhuizen, schillen, potjes, deksels, botjes van kippenbouten …). Maak ze leeg of gooi ze weg in een openbare vuilnisbak of neem ze gewoon mee terug naar huis.
 • De asbak van je auto is een ingebouwde afvalhouder. Ledig hem nooit zomaar terwijl je ergens stilstaat, maar wel in een openbare vuilnisbak (parkeerplaats, benzinestation,…) of thuis.
 • In de auto kun je een klein vuilnisbakje meenemen (bv. een exemplaar voor tafelrestjes). Misschien past het wel in de ene of andere houder waarmee moderne auto’s uitgerust zijn. Bij sommige automerken is een groter afvalbakje een optie: het overwegen waard.
 • Vergeet het hondenpoepzakje niet (en een schepje…) als je met je blaffende viervoeter gaat wandelen!

Even stilstaan bij…

De levensduur van afval: als jij iets weggooit, is het milieu er nog niet vanaf! Een bananenschil verteert in één tot drie jaar, afhankelijk van het weer. Zelfs een sigarettenpeuk vergaat pas na een jaar of twee. Een weggegooide PET-fles doet daar vijf tot tien jaar over, een bier- of frisdrankblikje 50 jaar. En een stukje kauwgom? 20 tot 25 jaar…tn_Zwerfvuil_achtervolgt_ons

 • De logica van de recreant: wandelaars en fietsers kunnen zware volle flessen of blikken blijkbaar meenemen op hun tocht. Waarom is het dan zo moeilijk de lichte lege spullen nog even bij te houden? En in een auto hoef je al helemaal niets zelf te torsen.
 • Wat je nooit ziet ‘zwerven’: statiegeldflessen!