Sluikstoken

Bookmark and Share

Milieu en duurzaamheid

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 34
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

ma.: gesloten

di.-za.: 09u - 12u

wo: 13u - 16u

do.: 16u - 19u

Wie zijn afval verbrandt, is de sigaar.

Wie zelf zijn afval wil verbranden, moet opletten dat hij zijn vingers niet verbrandt. Afval verbranden in open lucht is streng verboden.

Vuurtje stoken in de tuin is absoluut niet zo onschuldig als het lijkt. Er komen schadelijke stoffen vrij, die tal van gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken (bv. kankers, maar ook voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen). Vooral dioxines, PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) en fijn stof vormen een reëel gevaar.

  • 25% van de dioxine-uitstoot wordt veroorzaakt door vuurtjes in de tuin. Dioxines nemen we vooral op via onze voeding (vetrijke dierlijke producten zoals vis, melk en andere zuivelproducten) en stapelen zich op in lichaamsvetten waardoor hun dosis stijgt naarmate we ouder worden. Dioxine is waarschijnlijk één van de krachtigste en gevaarlijkste kankerverwekkers die in verschillende weefsels tumoren veroorzaken. De groei en de ontwikkeling van kinderen wordt er ernstig door gestoord.
  • Ook PAK's kunnen bepaalde kankers veroorzaken en voortplantings- en ontwikkelingsstoornissen met zich meebrengen. Ze beïnvloeden de lichaamsweerstand en geven aanleiding tot hart- en vaatziekten.
  • Blootstelling aan fijn stof verergert infecties van de luchtwegen en astma en kan op lange termijn leiden tot een vermindering van de longfunctie, een toename van chronische aandoeningen van de luchtwegen en een verminderde levensverwachting van één tot drie jaar. Bovendien zijn aan de stofdeeltjes veelal kankerverwekkende stoffen verbonden.
  • Niet alleen het verbranden in open lucht van allerhande hout- en plasticafval, maar ook de verbranding van 'onschuldig' tuinafval zoals snoeihout en bladeren zorgt voor aanzienlijketn_Wie_zelf_zijn_afval_verbrandt concentraties dioxines, stof en polycyclische aromatische koolwaterstoffen én is niet toegelaten!

Vuurtjes in de tuin zijn niet alleen schadelijk voor onszelf, maar ook voor onze buren en er zijn alternatieven te over. Voorkom afval via doordachte inkopen, laat grote verpakkingen achter in de winkel en laat grote stapels reclamedrukwerk aan uw brievenbus voorbijgaan. Sorteren doen we allemaal of zouden we moeten doen. Ga naar het containerpark voor uw overig afval of de kringloopwinkel voor herbruikbare goederen of laat uw afval (bruin- en witgoed, autobanden...) achter bij de verkoper. Composteer uw keuken- en tuinafval, bedek de grond met tuinafval zoals grasmaaisel, afgevallen bladeren of houtsnippers tegen onkruid of onversnipperd snoeihout kunt u - mits enige creativiteit - in de tuin aanwenden voor een afsluiting of tuinpoortjes.

Volgens de Vlaamse wetgeving is de verbranding in open lucht van welke stoffen dan ook verboden! Wie de geldende bepalingen aan zijn laars lapt, staan fikse boetes te wachten!

Ga dus voortaan verstandig om met uw afval. Voor uzelf, uw medemensen en het milieu.

Meer info?

Departement Leefmilieu, Natuur en Energie