Waterlopen

Bookmark and Share

Openbare werken

Lewastraat 3
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 70

Openingsuren

ma.-vr.: 08u - 12u

ma.-do.: 12u30 - 16u30

vr.: 12u30 - 14u30

za.: gesloten

VloedgrachtBudingenweg werken aan gracht

Indeling der waterlopen.

Evenals de wegen zijn ook de waterlopen onderverdeeld in categoriëen. Zo zijn er waterlopen van 1ste, 2de en 3de categorie en niet gekwalificeerde waterlopen. Voor het grondgebied van Zoutleeuw kan u een overzicht raadplegen waarin deze gegevens voor alle waterlopen op ons grondgebied zijn opgenomen.

Afhankelijk van de categorie gebeurt de ruiming door:

  • De VMM voor de waterlopen van 1ste categorie.
  • De provincie Vlaams-Brabant voor waterlopen van 2de categorie.
  • De gemeente en/of één van de diverse wateringen (afhankelijk van de gebiedsomschrijving van de betrokken watering) voor de waterlopen van 3de categorie alsook voor de niet gekwalificeerde waterlopen.Vanaf 01/01/2015 wordt het beheer van deze waterlopen overgedragen aan de provincie Vlaams-Brabant

De volgende wateringen zijn elk voor hun gebied bevoegd in Zoutleeuw:

Voor de waterlopen beschikken we over de atlassen der onbevaarbare waterlopen uit 1969:

  • De atlas der waterlopen van Zoutleeuw.
  • De atlas der waterlopen van Helen-Bos.
  • De atlas der waterlopen van Halle-Booienhoven.
  • De atlas der waterlopen van Dormaal.
  • De atlas der waterlopen van Budingen.

Deze atlassen kunnen geraadpleegd worden via het geoloket van de provincie Vlaams-Brabant.

Bij elke atlas behoort eveneens een beschrijvende tabel die per waterloop de volgende gegevens bevat : opnamepunten van de kruinbreedte, vloerbreedte, diepte beneden de oevers en gegevens over vernauwingen, werkhuzien, bruggen, dammen, sluizen, stuwen, beplantingen, enz...

Raadpleeg ook een aantal andere kaarten (luchtfoto, watertoets, ...) via de geoloketten van de provincie Vlaams-Brabant.

Wonen langs een waterloop.

De provincie Vlaams-Brabant gaf een brochure uit met betrekking to het wonen aan een waterloop. Deze brochure bevat heel wat informatie i.v.m. het beheer en onderhoud van waterlopen, rattenbestrijding, bescherming tegen wateroverlast en werken aan een waterloop. Bekijk hier de brochure "Wonen langs een waterloop".

Informatie:

Vind je zwerfvuil in een beek? Of belemmert een overmatige plantengroei het stromen van het water? Met klachten of vragen over waterlopen kunnen u terecht bij het ‘infopunt waterlopen’.