aaa
rss
Printvriendelijke versie

Sint-Leonarduskerk

Bookmark and Share

Toeristische dienst

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 40
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

Zomer (01/04-30/09)

ma.: gesloten,

di.-vr.:10u-12u&13u30-16u30

za-zo-fd:10u-12u&13u30-17u

Winter (01/10-31/03)

ma.-za.-zo.-fd*.: gesloten

di.-vr.:13u30-16u30

*fd. : feestdagen

Bereikbaarheid

Goed om weten : De zesde restauratiefase van de Sint-Leonarduskerk

Op 5 februari 2018 is de zesde restauratiefase van de Sint-Leonarduskerk van start gegaan.

Ze omvat hoofdzakelijk de verdere behandeling van de stabiliteitsproblemen en het herstel van de gewelven in de middenbeuk. Deze werken zullen wellicht een kleine twee jaar in beslag nemen, zodat de kerk vermoedelijk eind 2019 of begin 2020 opnieuw voor de eredienst zal beschikbaar zijn.

Tijdens de werken zal de kerk - weliswaar in beperkte mate m.n. de kooromgang en de schatkamer - toegankelijk blijven voor groepen en individuele toeristen. De beelden van de kooromgang zullen worden aangevuld met een aantal kunstwerken uit de niet toegankelijke zijbeuken en het transept zodat het kunstaanbod voor de bezoekers alleszins de moeite waard blijft.

De openingsuren van de kerk blijven tijdens de werken ongewijzigd.

Openingsuren:

Toegankelijk van 1 april tot 30 september van dinsdag tot en met zondag tussen 14u en 17u.

Elke eerste zondag van de maand (hele jaar) om 15u30 is er een geleid bezoek aan de kerk. Gids is gratis.

Voor groepsbezoeken onder leiding van een gids blijft de Sint-Leonarduskerk zoals voorheen mits reservering bij de Toeristische Dienst onbeperkt toegankelijk.

Toegangsprijs:

Sinds 1 januari 2017 : gratis

Geschiedenis:

In 1125 liet de abdij van Vlierbeek (Leuven) een romaanse kapel ter ere van de Heilige Leonardus van Noblac bouwen binnen de stadswallen van Leeuw. Deze kapel werd in 1231 verheven tot parochiekerk en kende sindsdien een lange bouwgeschiedenis: het monumentaal gotisch gebouw werd grotendeels opgetrokken tussen de 13de en de 16de eeuw in Gobertangesteen.

De Sint-Leonarduskerk is rijk aan kunstschatten en dankt voornamelijk daaraan haar internationale bekendheid. De Beeldenstorm in 1566 en de Franse Revolutie gingen vrijwel ongemerkt aan de kerk voorbij. Hierdoor bleef het indrukwekkende kunstpatrimonium dat gedurende eeuwen is opgebouwd voor het grootste deel bewaard: retabels, schilderijen, heiligenbeelden, koper- en zilverwerk, misgewaden en andere devote voorwerpen. Het is een waar museum van religieuze kunst!

Pronkstukken:

Sacramentstoren

thumb_sacramentstorenEen tabernakel in witte steen van Avesnes is zonder twijfel hét pronkstuk van de kerk. Het kunstwerk werd gemaakt in de ateliers van Cornelis Floris de Vriendt, te Antwerpen en in 1552 opgericht in Zoutleeuw. De toren is 18 meter hoog, heeft negen verdiepingen en bevat ongeveer 200 beeldjes met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament. (foto: Vandewiele)

Piëta

thumb_pietaBij het verlaten van de Sacramentskapel staat een houten Piëta uit de 15de eeuw. Maria zit te wenen, het dode lichaam van haar zoon rust op haar schoot. Dit beeld sluit aan bij de vernieuwde benadrukking van Christus lijden in de 15de eeuw.  (foto: Vandewiele)

Paaskandelaar

thumb_paaskandelaarDe koperen Paaskandelaar is 5.68m hoog en weegt ongeveer 950 kg. Hij werd gegoten door Renier van Thienen, naar een ontwerp van Jan Bornam en in 1483 door de gieter zelf opgesteld in het koor. Het is de op één na grootste paaskandelaar van Europa. (foto: Vandewiele)

Marianum

thumb_marianiumHet Marianum valt bij het binnenkomen onmiddellijk op. Dit dubbele beeld (1533) dient gesitueerd te worden in de 15de eeuwse Mariaverering, die de Heilige Maagd voorstelde als de apocalyptische vrouw en middelares van genade. (foto: Vandewiele)

Koor, kooromgang en zijkapellen

thumb_kerkzichtHet koor en de kooromgang behoren tot het oudste gedeelte van de kerk. De kooromgang toont een mooie verzameling van heiligenbeelden uit de 13de, 14de, 15de en 16de eeuw, alsook een ‘Sedes Sapientiae’ uit de 12de eeuw. Op het koor valt ook de arendlezenaar in geel koper op: de adelaar is het zinnebeeld van Johannes, de meest mystieke evangelist.     

De zijkapellen werden in de 16de eeuw bijgebouwd door de gilden en bevatten een schat aan retabels: Sint-Anna-retabel, 16de eeuw, Sint-Rochus-retabel, 15de en 16de eeuw, Retabel van Onze-Lieve-Vrouw, 16de eeuw, Sint-Leonardusretabel, 15de eeuw: zij vertellen elk hun bijzondere verhaal aan de bezoeker…

De vroegere devotie- en bedevaartskapel van de H. Leonardus, een juweeltje van hooggotiek,  is ingericht als schatkamer met heiligenbeelden, edelsmeedkunst, kostbare relikwieën, ex-voto’s, kerkelijke gewaden en oude glasraampjes.

De voormalige grafkapel toont sinds 2006 belangrijke religieuze objecten uit het klooster van de congregatie van de grauwzusters. Deze franciscanessen waren in de middeleeuwen werkzaam in de ziekenzorg en stonden ook in voor het onderhoud van de Sint-Leonarduskerk. (foto: Vandewiele)