aaa
rss
Printvriendelijke versie

Beschermde dorpsgezichten en markante gebouwen

Bookmark and Share

Toeristische dienst

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 40
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

Zomer (01/04-30/09)

ma.: gesloten,

di.-vr.:10u-12u&13u30-16u30

za-zo-fd:10u-12u&13u30-17u

Winter (01/10-31/03)

ma.-za.-zo.-fd*.: gesloten

di.-vr.:13u30-16u30

*fd. : feestdagen

Bereikbaarheid

De stad Zoutleeuw heeft een aantal beschermde gebouwen en landschappen. De stadskern kent nog steeds het middeleeuwse stratenpatroon rond de Kleine Gete maar werd op het einde van de 19de eeuw uitgebreid langs het zuiden, de zgn. Stationswijk met enkele fraaie villa’s. De meeste monumenten bevinden zich in het centrum van de stad. Een aantal woningen op de Grote Markt, Bogaerdenstraat, Ridderstraat, Begijnhofstraat en Schipstraat zijn beschermd en dateren uit de 16de tot 18de eeuw.

Koepoortstraat - Jan van Heelustraat

Koepoortopnoordkant_small

De Koepoortstraat - Jan van Heelustraat is een beschermd dorpsgezicht met een kasseiweg, die qua tracé over de eeuwen haast niet veranderd is. Aan de kant van de Koepoortstraat zijn de structuren van de voormalige citadel nog duidelijk te herkennen in de nog aanwezige reliëfverschillen. De kronkelende weg loopt door de groene vallei naar Helen.

Voormalig Gasthuis van de Grauwzusters

klooster_smallHet voormalig Gasthuis van de Grauwzusters aan de Prins Leopoldplaats, nu O.C.M.W., dateert uit de 19de eeuw en is neo-classistisch. De Grauwzusters die sinds de 14de eeuw instonden voor de verzorging van zieken en armen, vestigden zich hier in 1647.

Even buiten het centrum ligt, in de Tiensestraat, de ingangspoort van de Scholierenhoeve. In 1235 vestigde zich een Scholierenklooster in Leeuw, ter hoogte van de Sint-Sulpitiuskerk. Dit klooster moest tijdens de Spaanse overheersing plaats ruimen voor een citadel en de orde vestigde zich in 1671 in de Schipstraat. Zij bouwden hier een kerk en in de Tiensestraat, waar het domein ook aan raakte, een woonhuis. De orde specialiseerde zich in het kopiëren van boeken en andere geschriften en bewees diensten aan de naburige kerken. Ze werd in 1784 door Jozef II van Oostenrijk ontbonden. De kerk en het woonhuis zijn volledig verdwenen; van de gebouwen in de Tiensestraat bleven alleen de ingangspoort en enkele stallen met rondboogdeuren over.

Kapellen

KapelOssenweg_smallDe kapellen van Bos en Helen dateren uit de 16de eeuw met 18de eeuwse wijzigingen. De Sint-Martinuskerk van Dormaal is een classicistisch gebouw uit de 18de eeuw. Ook enkele woningen en de pastorijen van Booienhoven en Dormaal zijn waardevol bouwkundig erfgoed.

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Ossenweg werd opgericht in de 16de eeuw. De legende vertelt dat het miraculeuze Mariabeeldje afkomstig is van de Castelbergkapel. Het beeldje werd in de 16de eeuw tijdens het ploegen in een nabijgelegen veld gevonden. Men hing dit beeldje op aan een eikenboom en al vlug werd het een centrum van een steeds groeiende verering. In 1536-1538 werd een kapelletje gebouwd. Door de geweldige volkstoeloop werd het in de loop der eeuwen steeds uitgebreid en aangepast. Dit bedevaartsoord ter ere van Maria is dagelijks toegankelijk. Toegangsprijs: gratis