Evenementen

Bookmark and Share

Toeristische dienst

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 40
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

Zomer (01/04-30/09)

ma.: gesloten,

di.-vr.:10u-12u&13u30-16u30

za-zo-fd:10u-12u&13u30-17u

Winter (01/10-31/03)

ma.-za.-zo.-fd*.: gesloten

di.-vr.:13u30-16u30

*fd. : feestdagen

Bereikbaarheid

De stad Zoutleeuw leeft: jaarlijks worden er een aantal evenementen georganiseerd, gaande van aloude folklore tot kermissen en optredens. Hier volgt een greep uit het interessante aanbod.   

interieurstleonarduskerk(guy dumst)1ste zondag van de maand rondleidingen in de kerk : gratis gids

Om 15.30 u, tenzij deze op een feestdag valt.

Verzamelen in de kerk.

Inkom: Gratis

Beiaardbespelingen

Op diverse zondagen van 16 tot 17u en bij evenementen : beiaardbespeling door stadsbeiaardier Noël Reynders en/of zonen Hendrik en Frederik.

(foto: Guy Dumst)

6 januari: Driekoningenfolklore: Stak-het-Oep (17.00u)driekoningen(pierre moyson)

Dit folkloristisch gebeuren is, al sinds 1969, een herleving van een oud volksgebruik waarbij op 6 januari rondgangen en optochten herinneren aan de 3 Wijzen uit het oosten die naar Bethlehem kwamen om de Koning der Joden te aanbidden en Hem geschenken te brengen.

Dit bedelzingen is een overblijfsel van oude mysteriespelen.‘Stak-het-Oep’ is een vervorming van ‘Steek-het-op’: hiermee wordt een uitgeholde biet bedoeld die dient als lantaarntje, soms met een mooi getande rand in de vorm van een koningskroon.

De deelnemende groepen worden ontvangen in het historisch stadhuis en beoordeeld door een jury. Er worden geldprijzen voorzien voor de mooiste groep, de mooiste biet, de meest religieuze voorstelling en de mooiste Driekoningen. De groepen trekken door de straten van Zoutleeuw waar, voor deze gelegenheid, de straatlichten worden gedoofd en kaarsen worden geplaatst langsheen het traject: de uitgeholde bieten zorgen voor een heel speciale sfeer. (foto: P. Moyson)

2de zondag na Aswoensdag: internationale carnavalstoet.

De festiviteiten van ‘De Ridders van de Greun Rat’ starten op vrijdag. Op zaterdag: de prins carnaval wordt afgehaald en ontvangen op het historisch stadhuis en ‘s avonds is het prinsenbal (20.11u) in zaal ‘De Kring’.Op zondag rijdt de internationale carnavalstoet uit om 14.11u, gevolgd door een verkleed bal. Carnaval te Zoutleeuw wordt op maandag afgerond met ‘Rattengooien’: van op het balkon van het historisch stadhuis worden ratten (dit zijn kleine poppetjes) gegooid en diegene die het juiste bonnetje kan vangen krijgt de ‘Gouden Rat’.Voor meer info kan u terecht op volgende telefoonnummer:

011 78 10 68

Bloemen- en plantenmarkt – bezoek beiaardtoren

bloemenmarktBij O.H. Hemelvaart wordt een bloemenmarkt georganiseerd in Zoutleeuw. Deze gaat door op de Grote Markt, rond de Sint-Leonarduskerk (van 10u tot 16u).

Ook die dag kan een geleid bezoek door de stadsbeiaardier Noël Reynders gebracht worden aan de beiaard van de Sint-Leonarduskerk. Om 13u45   wordt het torenbezoek aangekondigd met  feestelijke torenmuziek door de koperblazers van de Kon. Fanfare Sint-Cecilia en met beiaardmuziek. Er zijn rondleidingen om het uur (14u,15u,16u en 17u). Vooraf inschrijven is niet nodig. Inkom kerk: € 2,5.

Pinksteren: 4 dolle dagen

Pinksteren betekent voor Zoutleeuw 4 dolle dagen van Kermisplezier. Van zaterdag t.e.m. dinsdag kan iedereen terecht op de Markt, die voor de gelegenheid verkeersvrij gehouden wordt, voor de ‘Grote Kermis’. Op zaterdag is er de verkiezing van het Sinksenkind: de eerste 100 kinderen tussen 3 en 14 jaar kunnen tussen 15u en 16u een verrassingspakketje komen afhalen in het historisch stadhuis, aangeboden door het stadsbestuur en de foorkramers. Om 16u volgt de officiële trekking van het Sinksenkind, met een hoofdprijs ter waarde van € 200. Op 16u vindt de officiële opening plaats van de kermis door de koninklijke fanfare Sint-Cecilia.

Pinkstermaandag : Sint-Leonardusommegangprocessie(pulinckx)

Op Pinkstermaandag is er om 10u de hoogmis in de tuin van het OCMW (Paardenbrugstraat), gevolgd door de Sint-Leonardus-ommegang om 11u, een processie ter ere van de patroonheilige. Na deze processie is er weer volop kermisplezier voor iedereen. (foto: G. Pulinckx)

15 augustus: Hondenwandelinghondenwandeling

Sinds 1990 is de hondenwandeling op 15 augustus een vaste waarde geworden in Zoutleeuw en omstreken. Ter plaatse kan ingeschreven worden voor wandelingen van verschillende afstanden. Verder is er ook randanimatie voorzien: zo is de stand van de dierenbescherming al jaren een vaste waarde. Verder wordt er rond een jaarlijks wijzigend thema (of thema’s) een demonstratie georganiseerd.

2de zondag van september: Open Monumentendag (OMD)

Op dit evenement worden de monumenten in de stad op een bijzondere wijze belicht. Van 10u tot 17u kan u terecht op de toeristische dienst.

Zondag na 8 september: Processie O.-L.-Vrouw van de Ossenweg

Rond de kapel van de Ossenweg is er een Rozenkransprocessie met een moderne uitbeelding van de mysteries van de Rozenkrans, waarin ook de Zeven Smarten van Onze-Lieve-Vrouw aan bod komen (na de mis van 10u).