Wandelroutes

Bookmark and Share

Toeristische dienst

Aen den Hoorn 1
3440 Zoutleeuw
T 011 94 90 40
F 011 94 90 98
Mail ons

Openingsuren

Zomer (01/04-30/09)

ma.: gesloten,

di.-vr.:10u-12u&13u30-16u30

za-zo-fd:10u-12u&13u30-17u

Winter (01/10-31/03)

ma.-za.-zo.-fd*.: gesloten

di.-vr.:13u30-16u30

*fd. : feestdagen

Bereikbaarheid

Er zijn verschillende folders met wandelingen in en rond Zoutleeuw. Het opzet is echter dezelfde: in de eerste plaats wordt het ontstaan en de geschiedenis van Zoutleeuw weergegeven. Vervolgens komen de interessante bezienswaardigheden aan bod, al naargelang het gevolgde traject.

Wandelnetwerk Getevallei

wandelnetwerkwsWaarom niet eens gaan wandelen in het 'Wandelnetwerk Getevallei' dat midden september 2015 officieel werd geopend ?

Het netwerk omvat 250 km zorgvuldig uitgekozen trajecten, volledig bewegwijzerd....
Op de kaart van het wandelnetwerk staan alle trajecten en nummers van knooppunten en je kan zelf je wandeling uitstippelen en de afstand bepalen met de kilometeraanduiding op de kaart.
De lussen zijn gemiddeld 3 à 5 km lang.

Nog geen kaart ?
Geen nood. Je kan ze tegen 9 euro aanschaffen bij de toeristische dienst te Zoutleeuw.

  • Bethania-wandeling: 8 km

Deze wandeling passeert langs de overblijfselen van het Bethaniaklooster. In de 15de eeuw kwamen de reguliere kanunnikessen van Sint-Augustinus te Lens-Saint-Remy zich vestigen in Zoutleeuw. De gemeenschap groeide uit tot 44 nonnen, maar het Franse bewind op het einde van de 18de eeuw betekende het einde van het klooster. Via een kronkelende kasseiweg komen we in Helen, een klein gehucht en over een verkavelingweg bereiken we een andere restant van het klooster: de Bethaniakapel, in 1659 gebouwd door het Bethaniaklooster. Langs de Tiensestraat komt de wandeling terug aan op de Markt.

Meer info en kaart

  • Viskot-Terhagenwandeling:12 km

U heeft de keuze uit 2 vertrekplaatsen: de Grote Markt in Zoutleeuw of op het Stationsplein in Drieslinter. Het Viskot is ingesloten door de splitsing van de oude spoorweg. De 2 poelen en de omliggende weiden worden beheerd door VZW Natuurpunt. De poelen zijn een perfecte woonplaats voor amfibieën.

Meer info en kaart

  • Halewijnwandeling: 13 km

Deze wandeling is genoemd naar de plaatselijke wandelclub, heeft haar vertrekpunt op de Grote Markt en gaat dwars door het provinciedomein ‘Het Vinne’.

Meer info en kaart

Halewijnwandeling op 01/09/2016 in VABmagazine

  • Rotemwandeling: 11 km

Deze wandeling vertrekt in Budingen, een deelgemeente van Zoutleeuw. Dit dorp ligt op de grens van het Hageland en Haspengouw en hier vloeien de Kleine en de Grote Gete samen. Vanaf hier vormen de riviertjes samen de Gete. De wandeling ontleent haar naam aan de Rotemwinning. Deze vierkantshoeve werd in de jaren 1980 volledig afgebroken en afgevoerd als bouwmateriaal.

Meer info en kaart

Wandelnetwerk Getevallei in de pers:

Andere wandelingen

  • Lewa : een wandeling naar middeleeuws Zoutleeuw

Lewa is een digitale wandelroute die het mogelijk maakt om de ontwikkeling van de stad Zoutleeuw in de middeleeuwen op eigen houtje te verkennen. Hoe en wanneer ontstond de stad? Wie had er de macht in handen? Waarom werd de stad vanaf de dertiende eeuw gebombardeerd tot één van de zeven ‘goede’ of ‘vrije’ steden van Brabant? Wat betekende de Kleine Gete voor de groei van de stad? De historische wandelroute maakt je stap voor stap wegwijs in het rijke verleden van de stad door middeleeuwse overblijfselen in het hedendaagse landschap te combineren met afbeeldingen, historische kaarten en begeleidende teksten. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een smartphone of tablet met een internetverbinding. De wandelroute is gratis en wordt in meerdere talen aangeboden (Nederlands, Frans, Engels, Duits). Je bepaalt volledig zelf op welk moment en op welk tempo je de route aflegt, onafhankelijk van de beschikbaarheid van gidsen of de openingsuren van stadsdiensten. 

www.Lewa-tour.be

www.facebook.com/Lewatour

  • De Monnikenwandeling : 4km

Deze wandeling is een niet-bewegwijzerde stadswandeling van 4 km. De brochure is afzonderlijk verkrijgbaar voor € 1,25. Naast de geschiedenis van Zoutleeuw geeft de folder een ruime beschrijving van de bezienswaardigheden langs de route, die vertrekt op de Grote Markt: het stadhuis, de halle, de Sint-Leonarduskerk komen uitgebreid aan bod. Ook voor het overige deel van het traject worden interessante plekjes belicht.

  • De Vestenwandeling : 4km

Van deze route bestaat er een gratis kleurenfolder en het pad is bovendien ook bewegwijzerd. De route loopt langs de overblijfselen van de middeleeuwse omwallingen van de stad Zoutleeuw: muren, poorten, waterpoorten en grachten. In de bijgevoegde tekst worden zowel de eerste (1130) als latere versterkingen beschreven.

  • Het Vinne : 5,5km

De wandeling rond het meer is ongeveer 5,5 km. Ter plaatse vindt u borden met aanduidingen.

Hageland_BAND

Bewaren