aaa
rss
Printvriendelijke versie

Brandweer en Directie Luchtsteun oefenen met grootwatertransport

Bookmark and Share
BRWOOST.jpg

Op zaterdag 10 juni wordt omstreeks 8u30 in de Kasteellaan in Geetbets het startsein gegeven voor een zonale oefening binnen de hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant om de inzet van grootwatertransport te testen. Ook de Directie Luchtsteun van de Federale Politie neemt deel aan de oefening. Het einde is voorzien omstreeks 13u.

Met verschillende tankwagens en andere brandweerauto’s nemen de korpsen uit Diest, Aarschot, Scherpenheuvel, Landen, Leuven, Overijse en Tienen deel aan een grootschalige oefening waarbij tankwagentransport en grootwatertransport wordt getest. De Luchtsteundienst van de Federale Politie, officieel DAFA (of bekender ‘RAGO’), zal eveneens deelnemen aan de oefening. Deze helikopter-eenheid werkt voornamelijk met hoogwaardige observatiesystemen ten voordele van de Geïntegreerde Politie, maar heeft ook als opdracht om de diensten van de Civiele Veiligheid bij te staan in rampensituaties. Dat kan eveneens met het maken van luchtbeelden, maar ook door het transporteren van materiaal en personeel. Daarenboven kan DAFA een reddingswinch en een blusemmer (Bambi-bucket) inzetten. Dit is een grote waterzak waarmee telkens tussen de 700 en 900 liter water kan gedropt worden over de brandhaarden. Verschillende van deze technieken zullen geïntegreerd worden in de oefening op 10 juni.

Er woedt volgens het scenario een hevige brand in de loods van een fruithandel, waarbij de brand overgeslagen is op een aanpalend bos. Bedoeling is om eerst via tankwagentransport 70.000 liter water aan te voeren vanuit de zone. Dit zorgt voor 2.000 liter water per minuut. Nadien wordt overgegaan op grootwatertransport, waarbij via 1,2 km brandweerslangen 4.000 liter water per minuut uit de Gete wordt gepompt. Het systeem van grootwatertransport wordt gebruikt bij grote branden, zoals bijvoorbeeld een industriebrand, waarbij de normale watervoorziening ontoereikend is. Het systeem laat toe om bluswater over grote afstanden te transporteren.

De oefening heeft als doel de oproepprocedures omtrent de inzet van grootwater- en tankwagentransport te herhalen en indien nodig te verfijnen, alsook de samenwerking tussen de verschillende brandweerposten van de hulpverleningszone Oost van Vlaams-Brabant en andere hulpdiensten te versterken. Verder wordt de inzet van een helikopter op moeilijk bereikbare plaatsen geëvalueerd, alsook de communicatie tussen de brandweer en de luchtsteun van de Federale Politie.

Terug naar alle nieuws