aaa
rss
Printvriendelijke versie

Activatie 1722

Bookmark and Share
1722.png

Het KMI voorspelt voor de late namiddag en vanavond zware onweders met plaatselijk veel neerslag, fikse windstoten en hagel.
Vanaf 18 uur is code oranje van kracht in het hele land. De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd.

Bel tijdens het noodweer 1722 als je de brandweer nodig hebt bij wateroverlast en/of stormschade. Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt.
Als je toch belt naar het noodnummer 112 voor een niet-dringende brandweerinterventie, zal de operator je niet verder helpen maar vragen om naar het nummer 1722 te bellen.

Als je 1722 belt, vragen we je om geduld te oefenen. Haak niet in want daardoor kom je opnieuw achteraan de wachtrij terecht. Tijdens noodweer loopt het aantal telefoontjes zeer snel hoog. De brandweer doet al het mogelijk om je zo snel mogelijk te helpen maar kan niet altijd overal tegelijk zijn. Dus als je al gebeld hebt naar 1722, bel dan niet terug om te vragen wanneer de brandweer komt.

Gezien het grote aantal oproepen, is het uitzonderlijk mogelijk dat je oproep wordt onderbroken terwijl je wacht. Indien dit het geval is, probeer dan wat later opnieuw.

Zware onweders: wat te doen?

Welke voorzorgen moet je nemen?

  • Trek alle stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact. Ontkoppel de telefoonaansluiting en de aansluitingen van de computer en de tv. Trek ook de stekker van het waterbed of het elektrische deken uit.
  • Sluit ramen en deuren.
  • Haal alles binnen wat de wind kan wegblazen.

Wat voorziet de stad?

Zandzakjes liggen in geval van nood ter beschikking

  • in Zoutleeuw aan loods De Wallen (voor Halle-Booienhoven, Dormaal, Zoutleeuw), Stationsstraat
  • in Budingen, op parking funerarium Stiers, Schoolstraat,  staan enkele bigbags met zand en zandzakjes (zelf te vullen)

Wachtdienst volgt situatie op en is paraat om in te grijpen waar nodig al dan niet ism brandweer.

Terug naar alle nieuws