aaa
rss
Printvriendelijke versie

Tentoonstelling "Boter bij de vis"

Bookmark and Share
Botervis2018.jpg

Boter bij de vis.

Een tentoonstelling over landbouw en voeding tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wat schaft de pot?

Deze prangende vraag laat de Belgische bevolking gedurende de hele oorlog niet los. De problematische voedselsituatie en de creativiteit van de Belgische bevolking staan centraal in de reizende expo van het Centrum Agrarische Geschiedenis vzw.

Brouwersvrouw Flavie De Preter uit Antwerpen schrijft in haar dagboek op 17 maart 1916: “Ik heb onlangs nog tegen een vriendin gezegd dat iedere keer dat ik een Duitser zie, ik een gram aan gewicht verlies. Wat heeft ze gelachen!” Op dat moment was ze al 13,5 kg vermagerd en woog ze nog 49,5 kg. “Het is erg, maar ik troost me. Ik ben niet de enige”. (Bron: De Keyzer, D., Nieuwe meesters, Magere tijden. Eten en Drinken tijdens de Eerste Wereldoorlog, Leuven, 2013, p. 180)

Al bij het begin van de Eerste Wereldoorlog is er een tekort aan voedsel. De schaarse voedingsmiddelen worden duur verkocht. Voedselproducenten en handelaars willen 'boter bij de vis'. Deze bekende uitdrukking slaat op de directe betaling bij levering. Bijna het hele gezinsbudget wordt gespendeerd aan voedsel. Landbouwers kampen met een tekort aan grondstoffen. De Duitse bezetter eist op grote schaal vee en paarden op. Er is een grote nood aan boter, een veel gebruikte vetstof. Boter is daardoor een gegeerd smokkelproduct. De visserij kan dan weer nauwelijks haar werk doen door de bezetting van de zeehavens. Door de schaarste aan vlees wordt vis het alternatief, maar ook hiervan is de aanvoer beperkt. De problematische voedselsituatie en de creativiteit van de Belgische bevolking staan centraal in de expo ‘Boter bij de vis’.

‘Boter bij de vis’ is het samenwerkingsverband tussen diverse partners uit de landbouw- en erfgoedsector in Vlaanderen en Brussel ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Wanneer?

Van 2 juni t.e.m. 29 juli 2018

Van donderdag t.e.m. zondag telkens van 14u-17u.

Waar?

Historisch stadhuis op de Grote Markt te Zoutleeuw

Info?

Toeristische Dienst, Aen den Hoorn 1 te Zoutleeuw T. 011 94.90.40Mail

Terug naar alle nieuws