aaa
rss
Printvriendelijke versie

Huisdieren? Cadeautjes? Denk eerst goed na!

Bookmark and Share
poes.jpg

Geef dieren niet onbezonnen als cadeau, voor geen enkel feest: niet voor Kerst, niet voor Pasen, niet voor een verjaardag, gewoon… niet!

Overweeg je een huisdier cadeau te geven, maak dan zeker de volgende bedenkingen.

Een huisdier kan een ware eer zijn en heel veel geluk brengen, maar als cadeautje kan het ook een echte ramp worden voor het dier en zijn nieuw baasje. Dieren zijn namelijk geen cadeautjes die je kan omwisselen als het toch niet bij jou past. Dus waar moet je vooraf zeker aan denken?

1. Huisdieren kosten geld

Een huisdier houden kost veel geld. Je geeft het dier misschien wel gratis, maar het nieuwe baasje moet wel zorgen voor eten, speelgoed, medische kosten… De kosten die komen kijken bij het houden van een hond of een kat zijn gemiddeld €1000 per jaar. Je moet dus goed nadenken of de persoon in kwestie wel het geld over heeft om voor zijn nieuwe viervoeter te zorgen.

2. Huisdieren kosten tijd

Huisdieren blijven normaal bij jou voor hun hele leven. In de meeste gevallen gaat dit over jaren, soms zelfs decennia. Dierenliefhebbers vinden dit natuurlijk geweldig en zo worden huisdieren deel van de familie. Maar zoekt het nieuwe baasje wel een lange termijn relatie met zijn huisdier? Misschien is hij niet bereid om vakantieplannen aan te passen of om de komende jaren elke dag te gaan wandelen met zijn nieuwe hond.

3. Gezondheid

Ben je 100% zeker dat de persoon in kwestie niet allergisch is aan dieren? Ook de rest in zijn of haar familie mag je niet vergeten. Veel mensen zijn allergisch aan honden en katten. Soms weten ze het nog niet omdat ze zelf niet constant met huisdieren leven.

4. Het ideale huis

Je moet niet alleen rekening houden met de wensen van het nieuwe baasje, maar ook met de regels in zijn woning. Bij veel appartementen of huurhuizen is het verboden om huisdieren te houden. Check dus altijd of de persoon in kwestie genoeg plaats heeft voor een huisdier en of huisdieren wel toegelaten zijn. Je wilt zeker niet dat het nieuwe huisdier (opnieuw) in een asiel terechtkomt.

5. Timing

Het is niet alleen belangrijk om na te denken of je wel een huisdier wilt geven, maar ook wanneer. Een huisdier met Kerst cadeau geven, is meestal niet zo een goed idee. De winterperiode is voor velen een drukke periode. Je loopt van het ene familiefeest naar het andere, jongeren zijn druk bezig met examens voor te bereiden en sommige families gaan samen skiën. Het nieuwe huisdier kan dus niet altijd de nodige training en aandacht krijgen.

Als je toch een huisdier wilt cadeau doen, zorg er dan voor dat je over alle mogelijkheden goed hebt nagedacht. Bespreek met ouders of partners of het wel een goed idee is.

Huisdieren willen namelijk een band met hun nieuwe familie en dit neemt tijd, geld, geduld en natuurlijk veel liefde in beslag!

Terug naar alle nieuws