aaa
rss
Printvriendelijke versie

Afgevallen bladeren: opruimen of laten liggen?

Bookmark and Share
Bladeren.png

Jan Godemont van Tuinkracht, een project van de provincie Vlaams-Brabant, demonstreert in dit filmpje rond kringlooptuinieren wat je kan doen met afgevallen bladeren.
Enkele tips die in deze tijd van het jaar echt handig zijn, vind je hier.

BLADEREN: VAN TUINAFVAL TOT GRONDSTOF

Heb je genoeg van het opruimen van bladeren in je tuin elke herfst? Hier geven we jou graag enkele alternatieven. Want bladeren zijn best nuttig in de tuin. Ze zijn een ideale beschermlaag, een goede basis voor compost of je kan er creatief mee aan de slag.

Minder opruimen dankzij een plantenvak onder je boom

Gazon tot tegen de boomstam is geen goed idee in je tuin. Want gras groeit niet goed onder een boom, rond de stam is het moeilijk rijden met een grasmachine en in de herfst moet je veel bladeren opruimen.

Wil je graag van dat vervelend karwei af? Voorzie dan een plantenvak onder je boom van minimum de helft van de grootte van de volwassen boomkruin. Zet er lage bodembedekkers, vaste planten of kleine struiken in die bestand zijn tegen massale bladval. De meeste bladeren vallen dan in dit plantenvak, waar ze ter plaatse verteren.

Niet alleen bespaart het je veel opruimwerk, de planten houden ook onkruid tegen en beschermen de bodem tegen uitdroging en extreme temperaturen. Vraag advies aan een plantenkweker of een tuinarchitect bij de keuze van de planten.

Meer info:

Terug naar alle nieuws