aaa
rss
Printvriendelijke versie

Receptjes voor streekeigen lekkers!

Bookmark and Share
Producten.jpg

Streekeigen lekkers vind je o.a. hier:

En dan nu... De receptjes! Met dank aan Johan Engelen

Soep van karnemelk

soep
Klik om te vergroten

Ingrediënten

  • 500 g aardappelen
  • 2 prei
  • 5 dl water
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 l karnemelk
  • peper & zout
  • 1 bussel peterselie
  • 100 gr olijfolie
  • 1 citroen

Bereiding

Kuis de prei en snij deze in ringen.

Zet de aardappelen samen met de prei op het vuur - met peper en zout, het water, het bouillonblokje en de karnemelk.

Kook dit tot de aardappelen gaar zijn.

Pureer de soep en ga de kruiding na.

Mix de peterselie met de olie en het sap van de citroen.

Kruid met peper en zout.

Afwerking

Schep in een tasje en werk af met druppeltjes peterselie-coulis.

Gevulde champignons met gehakt

champignons
Klik om te vergroten

Ingrediënten

  • 20 grote champignons
  • 200 g gehakt
  • 1 citroen
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 4 takjes peterselie
  • 2 el paneermeel
  • ½ el olijfolie
  • 1 tl tijm
  • peper & zout
  • 1 el geraspte kaas

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Veeg de champignons schoon. Haal de steeltjes voorzichtig uit de hoed en hak de steeltjes met de sjalotten en de knoflook zeer fijn.

Besprenkel de hoedjes met citroensap. Kruid met peper en zout.

Meng het gehakt met het sjalottenmengsel.

Versnipper de peterselie en voeg deze toe. Doe de tijm erbij, voeg 1 el paneermeel, ½ el olijfolie, wat zout en peper toe.

Vul de champignons met dit mengsel.

Bestrijk een ovenschotel met wat boter of olie. Zet hierin de champignons.

Vermeng de kaas met het overgebleven paneermeel en verdeel dit over de champignons.

Bak de champignons af in 20 minuten in het midden van de oven.

Duroc Varkenshaasje met Blackwell saus

Varkenshaasje
Klik om te vergroten

Ingrediënten

  • 2 Duroc varkenshaasjes
  • klontje boter
  • scheutje olijfolie
  • peper & zout
  • nootmuskaat

Voor de saus:

  • 1 ui
  • 4 el pickles
  • 4 dl room
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 0,25 dl Hagelandse witte wijn

Bereiding

Versnipper de ui in kleine stukjes.

Kruid het vlees met peper en zout en een beetje nootmuskaat.

Doe een klontje boter en een beetje olijfolie in een pan.

Wacht tot er geen belletjes/bruis meer op de boter zijn.

Bak het vlees, zorg voor een mooi bruin korstje.

Laat zachtjes verder gaar bakken. (Het vlees mag rosé blijven.)

Houd daarna het vlees warm in aluminiumfolie.

Bak de ui in de pan waar het vlees in werd gebakken.

Blus met de wijn en het bouillonblokje. Roer goed over de bodem, zodat de smaken loskomen.

Laat goed doorkoken en zet nadien het vuur lager. Voeg de pickles toe. Roer goed.

Doe de room erbij. Laat zachtjes inkoken.

Roergebakken spitskool met spekjes

Ingrediënten

  • 1 verse spitskool
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 250 g spekblokjes
  • 2 el kerriepoeder
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 dl kokosmelk (ongezoet)
  • peper & zout

Bereiding

Spitskool fijnsnijden.

Snijd de ui in ringen en de knoflook in dunne plakjes.

Pan verhitten en hierin de spekblokjes uitbakken.

Spitskool, ui en knoflook 5 min. meebakken. 

Kerriepoeder, kokosmelk en bouillonblokje toevoegen.

Goed mengen en 2 min. laten pruttelen.

Naar smaak bijkruiden.

Aardappelpuree met karnemelk

Ingrediënten

  • 1 kg Victoria aardappelen
  • 100 g boter
  • 250 ml karnemelk

Bereiding

Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water, giet af en laat even uitdampen.

Plet de aardappelen fijn.

Verhit de boter in een steelpan op matig vuur, tot de boter donkergoudgeel tot lichtbruin is en notig ruikt: dit heet beurre noisette.

Blus af met de karnemelk en meng dit mengsel gedeeltelijk door de puree tot je een smeuïg geheel bekomt.

Breng op smaak met zout en peper.

Schep een lepel puree op het bord, maak daarin een kuiltje, giet er nog een klein beetje beurre noisette bij.

Vegetarische salade van boerenkool, wortelen en pijnboompitten

Veggieslaatje
Klik om te vergroten

Ingrediënten

  • 1 boerenkool
  • 4 wortelen
  • 4 el pijnboompitten
  • olijfolie
  • 1 citroen
  • vloeibare honing
  • peper & zout

Bereiding

Snij de boerenkool in stukjes. (Verwijder eerst de dikke nerven.)

Blancheer ze 3 minuten in lichtgezouten water.

Laat ze schrikken in koud water en goed uitlekken.

Kuis de wortelen en snijd ze in kleine blokjes.

Laat ze beetgaar koken in lichtgezouten water.

Giet ze af en laat wat afkoelen.

Vermeng 4 el olijfolie met 2 el citroensap.

Breng op smaak met peper en zout en honing.

Vermeng de kool en de wortelen in een kom.

Besprenkel met de dressing.

Rooster de pijnboompitten zonder vetstof goudbruin in een pan.

Laat ze afkoelen op keukenpapier.

Strooi ze over de salade. Serveer op kamertemperatuur.

Perenmuffin met speculaas

perenmuffins
Klik om te vergroten

Ingrediënten

  • 100 g speculaas
  • 2 eieren
  • 2 el melk
  • 125 g suiker
  • 125 g boter
  • 150 g zelfrijzende bloem
  • 2 peren

Bereiding

De boter, de eieren, de melk en de suiker goed mengen.

De bloem ondermengen.

Verkruimel de speculaas (er mogen nog kleine stukjes inzitten).

Schil de peren en versnijd ze in kleine blokjes.

Meng de speculaaskruimels met de perenblokjes onder het deeg.

Doe het deeg in een beboterde muffin-bakvorm.

Vul de vormpjes voor tweederde.

Bak op 180° gedurende ongeveer 25 min. Controleer af en toe de gaarheid.

Neem de cakejes uit de vorm en laat afkoelen.

Appelcrumble met speculaas

Ingrediënten

  • 4 appels
  • 1 citroen
  • kaneelpoeder
  • handje rozijnen
  • 200 g bloem
  • 150 g rietsuiker
  • 125 g boter (op kamertemperatuur)
  • 100 g amandelschilfers
  • 100 g speculaas

Bereiding

Verwarm je oven voor op 200 graden.

Schil de appels en snijd ze in smalle partjes. Doe de partjes in een beslagkom.

Mix de kaneel (op gevoel), een scheutje citroensap en de rozijnen door de appelpartjes.

Mix in een andere kom de suiker met de bloem en kneed de boter erdoorheen.

Verkruimel de speculaas door het deeg en meng er ook de amandelschilfers voorzichtig door.

Vet een kleine (wat hogere) bakvorm in met een beetje boter.

Stort hier de appelpartjes-rozijnenmix in en strooi vervolgens het kruimeldeeg over de appeltjes.

Zet de taart 20 à 30  minuten in de oven tot de crumble mooi gekleurd is.

Deze appelcrumble is het lekkerste wanneer hij nog warm is en met een bolletje ijs.

Terug naar alle nieuws