Openingsuren & contact

FRANCISCUS 800ste verjaardag VREDESACTIE : Beiaardbespeling

Er wordt opgeroepen om op het feest van Franciscus een wereldwijde vredesactie te doen waarbij men klokken wil laten luiden en de beiaarden te bespelen om de 800ste verjaardag van de ontmoeting van Franciscus en de sultan te herdenken.
Speciaal voor deze gelegenheid is er een toondicht voor beiaard geschreven door toondichter Jo Coenen. Die beiaardcompositie is een muziekstuk waarin een unieke dialoog klinkt tussen een gregoriaanse melodie van het Angelus en de islamitische melodie van de oproep tot gebed, de adhaan.
Toen Franciscus van Assisi in Egypte was heeft hij daar mogen ervaren hoe indringend zo'n oproep tot gebed was en hij nam de idee mee naar Italiƫ. Daar spoorde hij zijn medebroeders aan om, als de (avond-) klokken luiden alle gelovigen aan te sporen God te loven. Uit deze oproep van Franciscus groeide nadien het Angelus, het gekende Maria-gebed dat overal te velde werd gebeden, en waar thans nog steeds in onze streken de gelovigen door klokkengelui uit kerktorens opgeroepen worden om dit gebed te bidden. In Zoutleeuw zijn trouwens de Franciscanen ter hulp gekomen om pestlijders te verzorgen.
Historisch gezien zijn deze twee melodieƫn aan elkaar verbonden en dat maakt het toondicht ook zo interessant voor deze actie.
Op de beiaard van Zoutleeuw zal deze compositie uitgevoerd worden op zondag 6 oktober 2019 om 14.00uur.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Sint-Leonarduskerk

Contact

E-mail
toerisme@zoutleeuw.be
tel.
011/94 90 40
Website
https://www.zoutleeuw.be

Organisatie

Toeristische Dienst Zoutleeuw

Filter op categorie