Openingsuren & contact

ONLINE CURSUS: Natuurgids Zoutleeuw

Aangezien we nog steeds in corona tijden leven met de nodige beperkingen hebben we in onderling overleg met Natuurpunt CVN beslist de cursus DIGITAAL te laten doorgaan. Voor de excursies moeten we de eventuele versoepelingen afwachten.

Wat heb je nodig om DIGITAAL te kunnen deelnemen

- ofwel een PC/laptop (met luidspreker, ev. een webcam/inbouw camera - leuk maar geen vereiste) - ofwel een smartphone ofwel een tablet
internetverbinding
- Zoom app (Zoom client for meetings) installeren - je ontvang daarvoor de installatie instructies (echt niet moeilijk om te installeren)
- je krijgt enkele dagen vooraf een mail met inloggegevens voor de les

LEER BIJ, BELEEF DE NATUUR EN INSPIREER!

Deze cursus natuurgids wordt gedragen door een begeleidend team van lokale Natuurpuntvrijwilligers en medewerkers van Het Vinne, ondersteund door de vormingsconsulent voor Vlaams-Brabant bij Natuurpunt CVN. Zonder de engagementen van een heel team aan lokale vrijwilligers (begeleiders, gidsen en lesgevers) is deze cursus niet mogelijk.

Doorheen de jaren heeft deze cursus verschillende gedaanteverwisselingen doorgemaakt en is het accent meer gaan liggen op verwonderen, activeren en samenwerken. Een volleerd natuurgids zijn na het volgen van een jaarcursus is onmogelijk. Deze cursus wordt dus best gezien als een inleiding in de verschillende thema's, een onderdompeling in de verschillende natuurgebieden die de Getevallei tussen Zoutleeuw en Linter rijk zijn, en als inwerking in het lokale Natuurpuntweefsel. Natuurgids zijn is vastbijten en levenslang (bij)leren. We hopen dat deze cursus voor velen van jullie dit vuur zal starten.

Momenteel bestaat de cursus uit 15 excursies, 15 lessen, een groepsproject en enkele kleinere losse opdrachten. Ondanks dat er geen examen meer is, wordt er wel een zeker engagement verwacht van de cursisten. Er zal een beurtrol zijn voor het schrijven van de verslagen bij excursies en voor het nemen van foto's. Verder vereist het project samenwerking en het afspreken met medecursisten buiten de cursusmomenten.

Het volgen van de cursus zonder de aspiratie te hebben natuurgids te worden is mogelijk. Om de natuurgidsbadge te behalen wordt echter een deelname aan het project en 75% aanwezigheid op alle cursusonderdelen verwacht. Het hebben van voorkennis is handig, maar is niet vereist. Iedereen leert immers bij op zijn of haar eigen tempo en het welbevinden van de cursisten staat centraal.

Na dit eerste jaar krijgt elke cursist een getuigschrift dat toegang geeft tot het vervolmakingstraject. De cursist heeft dan twee jaar de tijd om dit af te ronden. Hierbij wordt verwacht dat er in deze periode 20 lesuren worden gesprokkeld (cursussen/lezingen) en 20 praktijkuren (stage) worden vergaard. Van deze laatste moeten er twee excursies zelfstandig voorbereid en gegidst worden. Wanneer deze positief geëvalueerd werden door een erkend natuurgids kan je de natuurgidsbadge aanvragen en kunnen we je een deel van ons team noemen.

PRAKTISCH

Zowel de theorie- als de praktijklessen vinden plaats op dinsdagvoormiddag van 09u00 tot12u00. Er zijn ook 3 volledige dagexcursies gepland. Tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen, behalve de laatste dag van augustus 2021. De eerste bijeenkomst is op 2 februari 2021 en de afronding is op 18 januari 2022

Kort voor de start van de cursus ontvang je het gedetailleerde programma via mail.

INSCHRIJVEN

Inschrijven doe je via het formulier onderaan. Na je inschrijving ontvang je een bevestiging via e-mail (controleer zeker je spamfolder).

Het inschrijfgeld bedraagt € 240. Ben je lid van Natuurpunt of VHM? Dan krijg je korting en betaal je € 216. Dit kan je aanvinken in het inschrijfformulier onderaan deze pagina. Als je bij aanvang van de cursus 25 jaar of jonger bent, betaal je slechts € 180. Je betaalt veilig op onze website met je kaart of via overschrijving.

LEERPLATFORM

Voor de communicatie wordt een digitale leeromgeving gebruikt. Alle informatie wordt hierop gedeeld: excursie-afspraken, powerpointpresentaties, theoriequizjes, verslagen, gemaakte foto's, het oude handboek,  interessante links, projectinfo, ...

SAMENWERKINGSPARTNERS

Natuurpunt CVN organiseert deze cursus in samenwerking met Natuurpunt Zoutleeuw en het Provinciedomein Het Vinne.

OVER DE CURSUS

De cursus Natuurgids bestaat al meer dan 50 jaar. Natuurgidsen zijn in alle takken van de natuurbehouds- en milieubeweging actief. Daarnaast doen ook overheden en organisaties steeds meer beroep op gespecialiseerde natuurgidsen. De cursus Natuurgids is bovendien erkend als specialisatie binnen de gidsenopleiding van Toerisme Vlaanderen.

Natuurpunt CVN is de grootste gespecialiseerde vormingsinstelling in Vlaanderen. Het organiseert cursussen voor een breed publiek rond natuur, milieu, klimaat en duurzame ontwikkeling. Hiervoor werkt het centrum nauw samen met vrijwilligers, lokale groepen en een open netwerk van samenwerkingspartners.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 240,00

Waar

Organisatie

Natuurpunt CVN

Filter op categorie