Openingsuren & contact

"Verzoening" door Jan De Cock

Tijdens de Vlaamse Vredesweek pakken we alweer uit met een sterke en inspirerende getuigenis: Jan De Cock (°1964), coördinator van de vzw Without Walls, spreekt over Verzoening.

Terwijl de roep naar gerechtigheid steeds vaker klinkt als een schreeuw naar meer repressie en straf, willen we deze avond een breder perspectief bieden.

Jan schetst een doorleefd beeld van de binnenkant van vele gevangenissen en komt op voor een menswaardig bestaan voor gedetineerden. Maar hij zet eveneens zijn hart open voor de andere kant van het verhaal; de slachtoffers van een misdaad. Hij stelt de vraag of verzoening binnen ieders bereik ligt en brengt een positief verhaal over herstelrecht en de veerkracht van mensen.

Jan trok in 2001-2002 wereldwijd langs zo'n honderd gevangenissen en liet zich vrijwillig opsluiten om 'van binnenuit' de polsslag te voelen van mannen en vrouwen achter de tralies. In 2012 nam hij de rugzak weer op: dit keer logeerde hij bij slachtoffers die het laatste woord niet aan de haat hebben gelaten maar soms zelfs tot verzoening zijn gekomen.

Over al die ervaringen verschenen zijn boeken: 'Hotel Prison' en 'Hotel Pardon'. Jan is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Hij werkt als coördinator van de vzw Without-Walls en doet vrijwilligerswerk in Belgische gevangenissen.

In 2008 kende Pax Christi deze vzw en zijn inspirator Jan de prijs toe van 'Ambassadeur van de vrede'.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Organisatie

Vredeskerkje Helen

Filter op categorie