Openingsuren & contact

Stak-het-Oep: Driekoningen in Zoutleeuw

Om de aloude driekoningenfolklore in ere te houden, vieren wij op zaterdag 06 januari 'Stak-Het-Oep', waar kinderen tot en met 14 jaar kunnen aan deelnemen. Er is een aanlokkelijke prijzenpot te verdelen onder: de mooiste groep, de mooiste biet, de mooiste Driekoningen en voor het mooist gezongen 'Stak-Het-Oep'-lied.

Doorlopend kan je genieten van de levende kerststal, de gezellige sfeerverlichting langs het traject en de gratis warme chocomelk en warme wijn.

Praktische info:

Locatie:
Centrum Zoutleeuw (Grote Markt 11, 3440 Zoutleeuw)

Wanneer:

Zaterdag 06 januari 2024
17.00 u. : Inschrijving en voorstelling van de groepen
18.00 u. : Optocht door het historisch stadscentrum
18.30 u. : Prijsuitreiking

Prijs: gratis

Meer info?
Dienst Toerisme
Grote Markt 11
3440 Zoutleeuw

011/94 90 40
toerisme@zoutleeuw.be
zoutleeuw.be

Wat is Stak-het-Oep?
Dit folkloristisch gebeuren is een oud volksgebruik waarbij op 6 januari rondgangen en optochten herinneren aan de Wijzen uit het Oosten die naar Bethlehem kwamen om de Koning der Joden te aanbidden en Hem geschenken te brengen.

Dit bedelzingen is een overblijfsel van oude mysteriespelen.'Stak-het-Oep' is een vervorming van 'Steek-het-op': hiermee wordt een uitgeholde biet bedoeld die dient als lantaarntje, soms met een mooi getande rand in de vorm van een koningskroon. De deelnemende groepen worden ontvangen in het Historisch Stadhuis en beoordeeld door een jury. Er worden geldprijzen voorzien voor de mooiste groep, de mooiste biet, de meest religieuze voorstelling en de mooiste Driekoningen. De groepen trekken door de straten van Zoutleeuw waar voor deze gelegenheid de straatlichten worden gedoofd: de uitgeholde bieten zorgen voor een heel speciale sfeer.

Praktische informatie

Wanneer

Waar

Stadhuis Zoutleeuw

Contact

E-mail
toerisme@zoutleeuw.be
tel.
011/94%2090%2040
Website
http://zoutleeuw.be

Organisatie

Toeristische Dienst Zoutleeuw

Filter op categorie