Openingsuren & contact

Afval verminderen in huis en tuin: gratis online infosessies!

EcoWerf organiseert i.s.m. Vlaco online sessies die je kunnen helpen om minder afval te produceren of om het een nieuwe bestemming te geven in huis en tuin. De vorige sessies kenden een overdonderend succes. Ook jij krijgt dit najaar de kans om je te laten inspireren over verschillende thema's.

Waterbeheer in de kringlooptuin (nieuw!)

Donderdag 7 oktober 2021

Water is een essentieel element in de tuin. Je springt er best spaarzaam mee om. Ontdek in deze sessie hoe je duurzaam kan omgaan met water in jouw tuin, want waterbeheer heb je voor een stuk zelf in de hand. Je krijgt heel wat kringlooptips om je tuin weerbaar te maken tijdens alle seizoenen.

Kringlooptechnieken in veranderend klimaat

Maandag 11 oktober 2021

Ons klimaat en onze leefomgeving wijzigen. Dat merk je aan heel wat grote en kleine dingen: de grondwaterstand in je tuin, de jaarlijks weerkerende extreme zomertemperaturen, extreme buien en onweders, en het steeds meer opduiken van plantenziekten, exoten en invasieve soorten. In deze sessie leer je verschillende eenvoudige ingrepen om je tuin tegen al het natuurgeweld te kunnen ‘wapenen’. Je tuin ondervindt invloed van het klimaat, maar hoe je jouw tuin inricht, heeft ook een impact op het klimaat in jouw buurt. Hoe meer klimaatvriendelijke tuinen we inrichten, des te beter dit is voor het klimaat in onze dorpen en steden.

Pesticidenvrij beheer 

Donderdag 14 oktober 2021

Een tuin onderhouden zonder pesticiden? Een oprit of terras onkruidvrij houden zonder te spuiten? Ongewenste insecten de baas kunnen zonder de natuur te schaden? Woekeraars een lesje leren? Het kan! Wil jij je er ook aan wagen maar weet je niet hoe? Ontdek het in deze online sessie! Je maakt er kennis met heel wat tips en kringlooptechnieken en met een plan van aanpak kan je thuis zelf aan de slag.

Composteren in een notendop

Donderdag 21 oktober 2021

Wist je dat compost krachtvoedsel is voor de bloemen, planten en bomen in de tuin? En dat je compost zelf kunt produceren door je groente-, fruit- en tuinafval thuis te composteren? Jouw tuin krijgt niet enkel een vitaminekuur, maar je houdt ook de duurzame kringloop in stand. In deze sessie ontdek je hoe je eraan begint, wat wel en niet te composteren en welk systeem je best gebruikt in je eigen tuin. 

Vaste planten en hun eigenschappen (nieuw!)

Maandag 25 oktober 2021

Eénmaal geplant zijn vaste planten in de tuin ook wat ze beloven: een vaste waarde. Ze bezorgen je nog weinig werk. Op één voorwaarde. Ze moeten in de juiste omstandigheden kunnen groeien. De keuze aan vaste planten en bodembedekkers is groot. Voor elke plekje in de tuin, hoe moeilijk ook, is er gelukkig eentje te vinden die zich er thuis voelt. Deze sessie helpt je een stapje vooruit in de zoektocht naar de ideale plant voor de ideale plaats.

Snoeihout voorkomen en verwerken

Donderdag 28 oktober 2021

Eén van de steeds weerkerende karweien in de tuin is het snoeien van hagen en struiken. Het snoeiwerk beperken start bij een goede aanplant, maar ook een juiste timing speelt een belangrijke rol. Het verkregen snoeihout kan je op verschillende manieren aanwenden in de tuin, waardoor het eigenlijk geen afval meer is, maar nieuwe grondstof. Eén manier is bijvoorbeeld het versnipperen met een hakselaar, maar er is nog zo veel meer te ontdekken in deze sessie!

Grasbeheer

Donderdag 4 november 2021

Onze tuinen produceren tonnen grasmaaisel. Voor vele tuinbezitters is de opbrengst van de wekelijkse maaibeurt een bron van ongemak. Nochtans kan je grasmaaisel op verschillende manieren in de eigen tuin verwerken. Ontdek in deze sessie hoe je de productie van grasmaaisel aanzienlijk kan beperken en zelfs helemaal kan voorkomen. Hiervoor hoef je helemaal geen groot tuinier te zijn.

Voedselverlies voorkomen en koken met restjes

Maandag 8 november 2021

1/3e van het geproduceerde voedsel gaat verloren. Ontdek in deze sessie hoe we hier iets aan kunnen doen door te koken met restjes. Maak nieuwe creaties en laat je inspireren door allerlei combinaties in de restjesrecepten van Vlaco. Met restjes kan je nog alle kanten uit! Je hoeft geen keukenprinses, beroepskok of ervaren restjesridder te zijn om de tips en tricks te kunnen toepassen op de overschotjes uit je koelkast!

Voedselverlies voorkomen en bewaartechnieken

Donderdag 18 november 2021

Door gebruik te maken van de juiste bewaartechnieken kunnen we ons voedselverlies flink beperken. In deze infosessie leer je niet enkel welke invloed temperatuur heeft op je voeding (koelen, diepvriezen of koken), maar ook welke invloed het toevoegen van suiker, zout, azijn, alcohol,... heeft op voedingsmiddelen.

Voedselverlies beperken en koelkastbeheer

Maandag 22 november 2021

Een goede koelkastindeling behoed je van onfrisse verrassingen. Tijdens de sessie ontdek je hoe je met enkele simpele tips je voeding maximaal kan bewaren. Je komt er ook meer te weten over de houdbaarheidsdata, waarom niet alle voeding in de koelkast mag en hoe je met enkele simpele tips, het maximale uit je voeding haalt.

Praktisch

Elke online les start om 20.00 uur en duurt 1,5 uur. Om ten volle te kunnen deelnemen aan de sessie, heb je nodig: een laptop met camerafunctie en stabiele internetverbinding.

Inschrijven

Stuur een e-mail naar afvalpreventie@ecowerf.be met vermelding van welke sessie(s) je wil volgen. Als je inschrijft rekenen we er op dat je effectief deelneemt.

Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021 14.36 u.