Openingsuren & contact

Blauwtong

Met de start van het nieuwe vectorseizoen in 2024, worden er sinds midden juli dagelijks vele nieuwe uitbraken van blauwtong (BTV3) gedetecteerd, zowel in rundvee- als schapenbedrijven, en breidt de ziekte zich geleidelijk uit over de rest van het land.

Wat is blauwtong?

Blauwtong is een virusziekte van herkauwers (rundvee, schapen, geiten, wilde herkauwers) en kameelachtigen. Het blauwtongvirus wordt overgedragen door insecten van de familie Culicoides (kriebelmuggen). De ziekte is vooral belangrijk bij schapen, die gevoeliger lijken voor een besmetting. Andere gevoelige soorten vertonen veelal veel minder uitgesproken symptomen. Runderen zijn het belangrijkste reservoir voor het virus.
 

Verschijnselen en verloop van de ziekte

Besmette dieren kunnen afhankelijk van het serotype in meer of mindere mate de volgende symptomen vertonen:

  • koorts
  • ontstekingen, blaasvorming, erosie en necrose van de mondslijmvliezen
  • gezwollen en soms blauwe tong
  • mankheid door ontsteking van de kroonrand, de voeten en de spieren
  • abortus
  • pneumonie
  • vermagering
  • dood binnen 8 tot 10 dagen
  • dieren die herstellen vertonen eventueel alopecie, steriliteit en groeivertraging

Bij een drachtig dier kan een besmetting soms aanleiding geven tot de geboorte van jongen met hersenafwijkingen.

Voorkomen en verspreiding

De aanwezigheid van de ziekte komt overeen met het leefgebied van de vector: de kriebelmuggen, knijten of knutten (Culicoides). Traditioneel komt de ziekte vooral voor in het leefgebied van eerder tropische Culicoides. Sinds 2006 wordt de ziekte in Europa eveneens buiten deze zone opgemerkt; daar hangt ze samen met Culicoides die in de meer gematigde streken voorkomen.

Doordat in gematigde streken de vectorpopulatie in de winter grotendeels sterft, kent blauwtong in ons land een sterk seizoensgebonden verloop. De besmettingen komen voor in de periode van augustus tot oktober; dit zijn de maanden waarin ook de vectorpopulatie piekt. Van de late herfst tot vroege lente, wanneer de temperaturen lager zijn dan 10°C en de vector niet actief is, worden geen nieuwe gevallen vastgesteld.

Behalve door vectoren, kan het virus ook (maar minder vaak) via bloed en sperma van besmette dieren overgedragen worden.

Situatie

België is sinds 10 oktober 2023 terug besmet met blauwtong, ditmaal van het serotype 3. Ons land verloor hierdoor opnieuw zijn blauwtongvrije status.
Er werden tot op heden slechts enkele besmettingen vastgesteld (kaart met haarden)

Preventie en bestrijding

Aangezien blauwtong een vectorziekte is en de bestrijding van de vector nergens succesvol is gebleken, zijn enkel preventieve maatregelen zinvol, nl.:
  • maatregelen bij het verplaatsen van vatbare dieren
  • de vaccinatie van vatbare dieren

Er zijn geen bestrijdingsmaatregelen. Zieke dieren worden niet opgeruimd.

Veehouders met bijkomende vragen, kunnen contact opnemen met de lokale controle-eenheid van het FAVV

Bron: FAVV
Gepubliceerd op zaterdag 17 augustus 2024 9.32 u.