Openingsuren & contact

Burenlawaai: beter voorkomen dan genezen!

We hebben allemaal wel eens te maken met geluidsoverlast veroorzaakt door onze buren. In sommige gevallen groeit geluidshinder uit tot ergernis en langdurige conflicten.

📢 Werken continu blaffende honden uit de buurt je danig op de zenuwen? 
📢 Heeft jouw buurman de onhebbelijke gewoonte om op ongepaste tijdstippen te boren of gras te maaien?
📢 Speelt jouw buurjongen met een tomeloze energie trompet tot in de vroege uurtjes?
📢 Houden de buurtkinderen ervan om hun favoriete muziek loeihard te zetten?

Probeer daarom eerst conflicten met jouw directe omgeving te vermijden door zelf het goede voorbeeld te geven. Als je zelf recht in je schoenen staat, kan je een klacht bij de buren gemakkelijker aankaarten en uitpraten. Hier volgen enkele raadgevingen om zelf geluidsoverlast te vermijden:

🎧 beperk het geluid van je televisie of stereoketen. Ben je een liefhebber van oorverdovende muziek, heb je dan al overwogen om geluidswerende isolatie aan te brengen? Ben je hardhorig en moet je de televisie zeer luid zetten om je favoriete programma te kunnen volgen? Probeer dan eens een koptelefoon.

🎷 speel je een instrument en oefen je dagelijks? Maak dan goede afspraken met je buren, zeker wanneer je in een rijhuis of in een appartement woont. Vraag na welke tijdstippen wel en niet kunnen. Spreek een teken af om te stoppen, bijvoorbeeld door te kloppen op de muur of de vloer.

🛠 zorg ervoor dat je je grasmaaier, boormachine of ander elektrisch apparaat niet 's morgens vroeg of 's avonds laat gebruikt. Hetzelfde geldt voor hameren, breekwerken, een oprit aanleggen.... Hou er bij je activiteiten rekening mee dat zondag voor heel wat mensen nog steeds de wekelijkse rustdag is.

🐕 heb je huisdieren, doe dan het nodige om overmatig lawaai te voorkomen. Probeer je hond af te leren om te pas en te onpas te blaffen. In de handel zijn hiervoor speciale halsbanden te koop. Let erop dat je de kat of de hond niet urenlang laat jammeren vooraleer ze binnen te laten. Geef je huisdieren voldoende te eten en te drinken als je overdag niet thuis bent. Kraaiende hanen kunnen het nachtritme van je buren verstoren. Heb je heel wat buren en slechts een kleine tuin? Dan kan je overwegen om wel kippen maar geen haan te kopen.

👉 waarschuw je buren als een (tuin)feest geeft. Aanvaard ook de feestjes die de buren organiseren.

🚗 vermijd om de motor van de auto een tijdlang te laten draaien alvorens je vertrekt. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, het veroorzaakt ook geluidshinder voor je buren.

🚍 ben je een vrachtwagenbestuurder, gebruik dan zoveel mogelijk de parkeerruimten die de gemeente voor stilstaande vrachtwagens voorziet. Op deze manier stoor je tijdens je vertrek zo weinig mogelijk mensen.

👫 toom je kinderen in als ze buiten spelen en overmatig veel lawaai maken.

👨? toon tijdens de examenperiode respect voor de studerende jeugd.

🛌 heb je buren die in shiften of nachtploegen werken, probeer dan hiermee in de mate van het mogelijke rekening te houden.

🚗 maak van je auto geen 'boom-car'.

🤪 je bent jong en gaat graag naar fuiven of discotheken? Bedenk dan dat lachen en roepen 's nachts heel wat meer hindert dan overdag. Toon het nodige respect voor je slapende medemens tijdens je verplaatsingen.

Woon je in een appartement of rijhuis, dan zijn er extra aandachtspunten om geluidshinder te beperkten:

👉 vermijd om 's avonds met klepperende schoenen op de trappen te lopen, met de deuren te slaan en luid te lachen en te praten in de gangen.

👉 begin 's avonds laat of 's morgens vroeg niet te stofzuigen of meubels te verplaatsen. Je kan ook vilt aanbrengen onder de poten van je meubels.

👉 loop binnenshuis liever met sloffen of op kousenvoeten rond dan met luidruchtige schoenen (naaldhakken, zware bottines,...).

👉 indien je de vloerbedekking vervangt, profiteer er dan van om isolatie te voorzien.

👉 vraag de syndicus van het appartementsgebouw om op de gemeenschappelijke voordeur een pomp te installeren.

👉 zorg ervoor dat je wasmachine stabiel staat zodat het niet gaat daveren tijdens het droogzwieren.

Loopt burenlawaai de spuigaten uit, probeer dan eerst met je buren te praten. Misschien zijn zij er zich niet van bewust dat ze je hinderen. Soms kan het nodig zijn om de buren uit te nodigen om het overdreven lawaai aan te tonen. Zoek samen met de buur naar een gepaste oplossing. Soms volstaat een ander tijdstip van toepassing van de lawaaibron. In andere gevallen zijn ingrijpender maatregelen nodig zoals geluidsisolatie.

Helpt een gesprek niet, probeer dan eerst een tussenpersoon in te schakelen.
Je kan ook terecht bij onze dienst burenbemiddeling via burenbemiddeling@zoutleeuw.be of via het nummer 011-94.90.94.

Helpt dit alles niet en wil je een klacht indienen, wend je dan tot de gemeentelijke milieudienst of de lokale politie. Zij geven je raad om het probleem aan te pakken.

Gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2024 9.26 u.