Openingsuren & contact

CurieuzeNeuzen in de Tuin: meet ook de hitte en droogte in jouw tuin!

Tijdens de zomer geniet jij graag van je tuin. Maar geniet jouw tuin nog van de zomer? Word 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen en meet de hitte en droogte in jouw tuin.

Komt de naam CurieuzeNeuzen je bekend voor? CurieuzeNeuzen organiseerde in 2018 het grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit. Aan 20.000 huisgevels over heel Vlaanderen hing een meetbord voor de concentratie aan stikstofdioxide in de straat. Samen gaven deze CurieuzeNeuzen metingen een zeer gedetailleerd beeld van de luchtkwaliteit in Vlaanderen.

In 2021 bijten de CurieuzeNeuzen zich vast in een minstens even relevant onderwerp. Want het is je vast niet ontgaan: de hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in jouw tuin. Je gazon krijgt het moeilijk, de bomen snakken naar water. Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte, en wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft?

Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met de hulp van innovatieve technologie brengen we op 5.000 meetpunten een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. En daar zouden we ook graag jouw tuin bij hebben. 

Op elk van deze meetpunten meet een slimme sensor de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem. Via het Internet-Of-Things zendt deze sensor dagelijks data door naar de Universiteit Antwerpen. Deelnemers aan CurieuzeNeuzen in de Tuin nemen ook een bodemstaal, waaruit de bodemsamenstelling en organische koolstof wordt geanalyseerd. Via een persoonlijk dashboard krijg jij toegang tot de gegevens uit jouw tuin. Zo volg je live welke impact droogte en hitte op jouw tuin hebben. De resultaten van alle metingen worden samengebracht op een interactieve kaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen.

Doe mee en word burgerwetenschapper in een internationaal uniek onderzoek. Groot, klein, stedelijk of landelijk gelegen: elke tuin kan meedoen. Wetenschappers gaan aan de slag met deze belangrijke data over de effecten van hitte en droogte. En op jouw beurt ontvang jij een rapport vol nieuwe inzichten over jouw eigen tuin. 

Schrijf je vandaag nog in via de App DS Nieuws of op standaard.be/curieuzeneuzen 

Inschrijven als kandidaat-meetpunt is mogelijk tot en met 14 februari.

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Enonomie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.

Gepubliceerd op dinsdag 26 januari 2021 16.58 u.