Openingsuren & contact

Ereburgerschap Stad Zoutleeuw voor Edouard Peeters

Edouard Peeters werd op 4 februari 1933 geboren in de Begijnhofstraat 3 te Zoutleeuw en bleef in deze straat zijn hele leven wonen als jongste van 5 kinderen.

Edouard is de 4de generatie drukker (van vader op zoon) en werd in navolging van zijn illustere voorgangers ook zaakvoerder van DPZ. Zo werd hij ook de behoeder en bewaarder van de vele jaargangen van 'De Leeuwenaer’ – een krant die wekelijks verscheen bij de komst van DPZ te Zoutleeuw. Edouard bezit de jaargangen van 1888 tot 1973. De Leeuwenaer is en blijft hét referentiewerk bij uitstek voor de geschiedenis van de stad.

Samen met zijn echtgenote Rachel opende hij in 1960 een winkel in schoolgerief en kantoorbenodigdheden, die omwille van hun klantvriendelijkheid en grote kwalitatieve waarde klanten van ver buiten Zoutleeuw aantrok. Ze kregen twee kinderen – Jan en Els. Jan is nu de vijfde generatie zaakvoeder van DPZ.

Edouard is een verwoed verzamelaar van alles wat met Zoutleeuw te maken heeft. Doorheen de decennia bouwde hij zo een collectie uit die als een ware schatkamer kan beschouwd worden voor informatie over onze stad: boeken, etsen, prentkaarten, posters, tijdschriften, devotie en rouwprentjes, foto’s, … Tot ver buiten Zoutleeuw schuimde hij antiek- en rommelmarkten af en bood hij op veilingen om zeldzame artefacten te verwerven.

Voor zijn verdiensten voor de Parochie kreeg Edouard al het Gouden Rumolduskruis. Edouard is ook een begenadigd zanger … Hij zong op menige zondagsmissen en begrafenissen sinds 1950 tot op de dag van vandaag. Als volleerd kaligraaf schrijft hij nog steeds gedachteniskruisjes voor de overledenen van Zoutleeuw.

Al vele jaren is Edouard een gedreven lid van het bestuur van de vzw Vrienden van Zoutleeuw en lid van talloze Leeuwse verenigingen.

Met zijn legendarische minzaamheid en zin voor humor is hij een van de meest markante figuren van het gemeenschapsleven in Zoutleeuw en een wandelende encyclopedie van de geschiedenis van de stad. Zijn kennis en verzamelingen werden al ontelbare keren geraadpleegd … te veel om hier allemaal op te noemen.

Daarom verlenen wij Edouard het ereburgerschap van de stad.
Dikke proficiat !!!
Gepubliceerd op vrijdag 26 januari 2024 9.40 u.