Openingsuren & contact

Geen Solo Slim Wel Slim Samen

Zoutleeuw na 1 maand Covid 19

Hoe zit het in onze Woonzorgcentra? Hebben onze verpleegkundigen voldoende persoonlijke beschermingsmaterialen? Kloppen de cijfers die ik in de krant of op facebook lees? Mag ik een bezoek brengen?

In Zoutleeuw is de situatie voorlopig onder controle. En we doen er alles aan om dat zo te houden. Daarom zullen onze Woonzorgcentra voorlopig geen bezoekers toelaten.

We tellen 3 Woonzorgcentra (De Vesten, Ravelijn, OL Vrouw van Lourdes), 1 opvangcentrum voor asielzoekers (Dormaal) en 1 huisvesting voor personen met een niet aangeboren handicap (Ter Bogaerde). Vandaag 16 april zijn er geen besmettingen met Covid gerapporteerd. Er zijn er geen bewoners gehospitaliseerd of gestorven aan Covid 19.

We telden in Zoutleeuw in de periode van 15 maart tot 14 april 14 overlijdens: 5 hiervan werden toegewezen aan Covid 19. Van de 9 andere weten we het niet.

Al deze instellingen hebben immense inspanningen geleverd om hun werking op een mum van tijd aan te passen aan de nieuwe situatie: aparte vleugels werden ingericht om eventuele besmette bewoners in de best mogelijke omstandigheden te verzorgen, cohorten (aparte verzorgingsruimtes) geïnstalleerd, voorraden aangekocht, medewerkers opgeleid om het beschermingsmateriaal op een juiste manier te leren gebruiken…. Het was vaak improviseren deze eerste maand. Maar het lukte!

De cijfers zijn bemoedigend. Dankzij het werk van al onze zorgkundigen en al de andere medewerkers.

We staan pas aan het begin van onze Covid-marathon. Dus moeten we nu de volgende fase voorbereiden. Dat doen we in een intensieve samenwerking met Tienen, Geetbets, Glabbeek, Kortenaken, Linter, Landen, Hoegaarden, Boutersem in de Eerste Lijnszone Zuid Oost Hageland (ELZOH):

 • Tienen koopt al het nodige persoonlijk beschermingsmateriaal (mondmaskers, schorten, handschoenen..) voor de zorg- en verpleegkundigen in de woonzorgcentra, de dokters, de kine’s, de tandartsen, de medewerkers in de psychiatrische instellingen, de zelfstandige verpleegkundigen.
 • De medewerkers van de ELZOH inventariseren de behoeften van de instellingen en beslissen waar de grootste nood is en daar gaan de middelen naartoe.
 • Elke gemeente/stad betaalt voor zijn instellingen, verpleegkundigen.
 • ELZOH organiseert
  • o de sterilisatie van gebruikt materiaal zodat dat opnieuw kan ingezet worden
  • o opleidingen voor onze medewerkers zodat zij goed voorbereidt en veilig aan de slag kunnen
  • o ondersteuning voor instellingen/verpleegkundigen die in problemen komen
  • o psychologische ondersteuning voor bewoners en medewerkers
  • o dagelijkse opvolging en bijsturing van onze instellingen
  • o ..

Enkel door regionaal samen te werken in de ELZOH bereiden we ons voor op de periode nadien. Niet door te hamsteren maar door de middelen daar in te zetten waar ze nodig zijn. Dat is het hoofd koel houden in moeilijke periodes. Geen solo slim, maar slim samenwerken.

Maar alles wat we doen heeft weinig zin als we ons allemaal niet houden aan de basisregels:

 • afstand houden 1.5m
 • hygiëne, hygiëne en hygiëne

Enfin: bleft in oer kot

Komt goed!

Gepubliceerd op donderdag 16 april 2020 15.19 u.