Openingsuren & contact

Is jouw Minoes ook een wulpse poes?

Sinds 1 april 2018 is het verplicht om je kat te laten steriliseren/castreren. Dit is nodig om het aantal zwerfkatten te verminderen.

Ongewenste nestjes

Vaak worden kattenliefhebbers met ongewenste nestjes geconfronteerd en geven ze de kittens weg. Maar de schattige kittens worden groot en passen soms niet meer in het gezin. Dan belanden ze op straat of in het asiel. Om het aantal zwerfkatten te verminderen moet je je kat laten castreren of steriliseren.

Zwerfkatten

Zwerfkatten leven in slechte omstandigheden en zorgen geregeld voor overlast zoals opengescheurde vuilniszakken, uitwerpselen en urine. Ze krijgen duizenden al even vruchtbare nakomelingen, waardoor er jaarlijks meer dan 20.000 katten in een asiel terechtkomen. Het kost een gemeente bovendien handenvol geld om het zwerfkattenprobleem aan te pakken.

Castratie- en sterilisatieplicht

Wist je dat een kattinnetje al na 5 maanden vruchtbaar is en ze jaarlijks wel tot 2 nestjes met 3 tot 6 kittens kan krijgen? Jouw kattin en haar kittens kunnen zo op 5 jaar tijd tot 5.000 extra katten voortbrengen. Je kater zorgt misschien zelfs voor een veelvoud daarvan. Daarom moeten alle nieuwgeboren katten sinds 1 april 2018 gesteriliseerd of gecastreerd worden. Tegen januari 2020 moeten álle katten geboren na 31 augustus 2014 gesteriliseerd of gecastreerd zijn.

Registratieplicht

Sinds 1 november 2017 moeten katten gechipt en geregistreerd worden via de databank CatID voor ze 12 weken oud zijn. Dankzij de chip kan je je kat sneller terugkrijgen als ze verloren loopt.

Katten die van eigenaar veranderen, moeten gesteriliseerd/gecastreerd zijn en gechipt en geregistreerd worden, zelfs als ze gratis worden weggegeven.

Meer info op: www.huisdierinfo.be

Centrale databank: www.catid.be

Gepubliceerd op vrijdag 4 september 2020 15.18 u.