Openingsuren & contact

LEZING "Zoutleeuw in de 17de eeuw: citadel, bastions en courtines"

Tweede lezing in de lezingenreeks 'Verleden beleven - Zoutleeuw en omstreken tijdens de Nieuwe Tijd'

Donderdag 5 mei 2022 van 20:00 tot 22:00
GC De Passant, Aen den Hoorn 12, Zoutleeuw

Wij blikken tevreden terug op de mooie opkomst en het ge√Įnteresseerde publiek bij onze eerste lezing op 19 april. Met dank aan prof. dr. Bram Vannieuwenhuyze voor zijn boeiende lezing¬†over “De 16de-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer, een man met een plan”. Aanvullend hierop nam onze IOED-archeologe Marijke Wouters ons mee op ontdekking doorheen Jacob van Deventers stadsplattegrond van Zoutleeuw, met een blik op de 16de eeuw toen de stad omringd werd door middeleeuwse stadsmuren.

Tijdens onze tweede lezing (donderdag 5 mei om 20u) zal prof. dr. Piet Lombaerde toelichten hoe die middeleeuwse stadsmuren in de 17de en 18de eeuw werden aangepast.

De opkomst van het kanon in de oorlogsvoering, noodzaakte in Zoutleeuw immers een omslag van middeleeuwse stadsmuren naar gebastioneerde vestingwerken. Door haar strategische positie aan de oostgrens van Brabant kreeg Zoutleeuw zelfs een heuse Spaanse citadel, die vandaag de dag omwille van haar uniciteit beschermd is als archeologische site.

Ontdek tijdens de lezing hoe het gebastioneerd systeem in Zoutleeuw ontworpen werd naar opvattingen eigen aan de 17de en 18de eeuw. Benieuwd naar wat er vandaag nog in situ overblijft?

Lezing door dr. Piet Lombaerde, gastprofessor 'duurzaamheid van militaire architectuur' aan de Universiteit van Antwerpen; expert in de geschiedenis van de vestingbouw.

Gratis inkom. Graag vooraf inschrijven via info@ioedzuidhageland.be.

De lezing is een organisatie van stad Zoutleeuw en IOED Zuid-Hageland.

Gepubliceerd op dinsdag 26 april 2022 12.17 u.