Openingsuren & contact

Lezingenreeks VERLEDEN BELEVEN gaat verder

Zoutleeuw en omstreken tijdens de "Nieuwe Tijd".

Onder het motto ‘verleden beleven’ neemt de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst (IOED) Zuid-Hageland ons mee op een historische ontdekking. Een reeks van vijf lezingen dompelt jou onder in onze streek tijdens de periode “Nieuwe Tijd”, de 16de tot 18de eeuw. Na 3 zeer gesmaakte lezingen in Zoutleeuw dompelen we ons dit najaar opnieuw onder in de Nieuwe Tijd in onze streek, met 2 afsluitende lezingen, ditmaal in Kortenaken en Landen, maar telkens met een inhoudelijke link naar Zoutleeuw.

De lezingen zijn gratis. Graag vooraf inschrijven via info@ioedzuidhageland.be

LEZING 4 "Een blik achter de poort van de historische hoeve"

donderdag 22 september – 20u – CC Den Hoek, Hoekstraat 33, Kortenaken

We verkennen het platteland in de ruime omgeving rond Zoutleeuw, dat in de 17de en 18de eeuw zo vaak te lijden heeft gehad van oorlogen en plunderende troepen. IOED-historicus Tom Cornelissen belicht daarbij de hoeves, als kenmerkend onroerend erfgoed voor deze landbouwstreek. Hoe zagen ze eruit? Hoe functioneerden ze? Hoe boden ze bescherming in troebele tijden? Welke historische hoeves zijn er vandaag nog over en hoe kan je zelf aan de slag om hun bouwgeschiedenis te onderzoeken?

LEZING 5: “Hoe Fransen en Habsburgers onze contreien karteerden in de 18e eeuw”

donderdag 6 oktober – 20u – Raadzaal stadhuis Landen – Stationstraat 29, Landen (beperkt aantal zitplaatsen, schrijf snel in!)

Een interessante bron voor historisch onderzoek is de grote hoeveelheid kaartmateriaal die tegenwoordig vlot toegankelijk is via allerlei digitale databanken. Dr. Soetkin Vervust geeft een lezing over de militaire cartografen die in de 18de eeuw grote delen van ons grondgebied gedetailleerd in kaart brachten: denk o.a. aan Naudin, Villaret en de Ferraris. Hoe gingen ze te werk? Met welk doel? Hoe kunnen wij hun kaarten vandaag lezen en gebruiken?

Meer info?
IOED Zuid-Hageland
tel: 0468 34 43 96
info@ioedzuidhageland.be

Website IOED Zuid-Hageland

Gepubliceerd op dinsdag 23 augustus 2022 11.03 u.