Openingsuren & contact

Natuurpunt redt zeldzame rozen in Vlaams-Brabant

De mensen van Natuurpunt hebben wilde rozen aangeplant in Happy Hageland. Ze doen dat omdat heel wat rozensoorten met uitsterven bedreigd zijn, en ze willen niet dat de wilde rozen verdwijnen.

Natuurpunt heeft wilde rozen aangeplant in enkele gemeenten in het oosten van Vlaams-Brabant. 16 van de 19 rozensoorten die hier voorkomen, zijn bedreigd. Dat komt omdat er heel wat haagkanten verdwenen zijn waar rozen groeiden. Ook het gebruik van pesticiden heeft ervoor gezorgd dat rozen verdwenen zijn.

Natuurpunt is niet alleen bezig met het planten van rozen, ze zijn ook aan het inventariseren zodat ze een beeld krijgen van welke rozensoorten er nog zijn in Vlaams-Brabant. En ze verzamelen ook de zaden van zeldzame rozen. Ze hebben de rozen eerst geteeld en dan zijn ze die gaan planten op de plekken waar de rozensoorten vroeger groeiden in de Getevallei: in Zoutleeuw en Linter en ook in Kortenaken en Geetbets.

En er zijn nog goeie redenen om opnieuw rozen aan te planten: Het brengt structuur in het landschap en het trekt ook dieren aan. En de rozenbottels zijn voedsel voor vogels.

Gepubliceerd op zaterdag 23 november 2019 11.51 u.