Openingsuren & contact

De Gekko van Dormaal

Paleontologen hebben een nieuwe uitgestorven gekkosoort uit België beschreven. De hagedis leefde 56 miljoen jaar geleden, en is daarmee de oudste gekkosoort in Europa. Het fossiel werd gevonden in Dormaal.
 
Gekko’s komen vandaag wereldwijd voor in tropische en subtropische gebieden. De meeste soorten zijn aangepast aan een warm klimaat, en in Europa kom je ze dan ook enkel tegen rond het Middellandse Zeegebied. Maar tijdens het Eoceen, 56 tot 34 miljoen jaar geleden, was het in onze streken een pak warmer en kwamen ook hier heel wat warmteminnende dieren voor, waaronder gekko’s.

Richard Smith, verbonden aan het KBIN, vond het fossiel tijdens opgravingen in 1989 en 1990. Het enige onderdeel dat gevonden werd, is het gefossiliseerde voorhoofdsbeen. Maar zijn unieke vorm en oppervlaktestructuur gaven voldoende informatie om te kunnen besluiten dat het om een nieuwe soort gaat.

De nieuwe hagedis kreeg de naam "Dollogekko dormaalensis". "Dollo" is een eerbetoon aan de Belgische paleontoloog Louis Dollo (1857-1931), vooral bekend om zijn onderzoek op dinosauriërs, waaronder de Iguanodons, aan het KBIN. "Dormaalensis" verwijst naar de plek waar het fossiel gevonden is.

Bron: VRTNWS
Gepubliceerd op donderdag 11 augustus 2022 13.39 u.