Openingsuren & contact

Werkgroep start met erkenningsdossier Sint-Leonardusprocessie

De Sint-Leonardusprocessie trekt elk jaar veel volk en zet Zoutleeuw op de toeristische kaart. Met pakweg een 300-figuranten werd op Pinkstermaandag opnieuw door de pittoreske straten getrokken.

Volgend jaar volgt een jubileumeditie want de processie dateert van 1274, 750 jaar geleden dus.

Om deze verjaardag te vieren worden alle registers opengetrokken. Het Processiecomité en het stadsbestuur wil er een onvergetelijke editie van maken.
Om de processie nog meer luister te geven werd midden mei gestart met een werkgroep om de processie te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed voor Vlaanderen.

De Sint-Leonardusprocessie heeft een zeer lange voorgeschiedenis. Het is een processie die wordt doorgegeven van vader op zoon, van moeder op dochter en die van oudsher tot de traditie en de gebruiken van Zoutleeuw behoort. De Processie behoort tot het DNA van de Leeuwse gemeenschap en het wordt als het ware met de paplepel doorgegeven. 

Deze traditie willen we daarom voor de toekomst en voor het nageslacht bewaren. 
We willen dat deze ommegang nog honderden jaren wordt verdergezet. 
Zoals een belangrijk gebouw kan erkend worden als monument en als erfgoed, zo kunnen ook belangrijke en unieke tradities erkend worden als cultureel - immaterieel - erfgoed. 

De volgende maanden zal een werkgroep met de voorzitter van het Processiecomité Gaston Pulinckx, met Ward Hendrickx en Guido Coningx van vzw De Vrienden van Zoutleeuw, Etienne Van Dormael – de voorzitter van de Confrérie Sint-Leonardus, burgemeester Guy Dumst en Wim Thiry als secretaris een dossier voorbereiden. Dit in nauwe samenwerking met de Vlaamse Dienst Immaterieel Erfgoed. Dit dossier zal gespijsd worden met veel feiten- en fotomateriaal en ingediend worden bij Vlaams minister Diependaele. 

Wij willen de leden van deze werkgroep van harte te danken voor hun inzet. Ook dank aan onze stadsgenote Gertie Delande om haar ervaringen te willen delen als indiener van het dossier ‘de Paardenprocessie van Hakendover’.

Nu is het vol vertrouwen wachten op de minister die het dossier van de Sint-Leonardusprocessie de komende maanden op zijn bureau zal krijgen. Wij hopen samen met jullie dat we nog vóór 750ste verjaardag van de processie uitsluitsel zullen hebben over de erkenning. 
“Het zou de kers op de Leeuwse kaastaart zijn ! Maar, wij hebben er alvast zeer veel vertrouwen in”, zegt burgemeester Dumst.

Gepubliceerd op donderdag 1 juni 2023 15.46 u.