Openingsuren & contact

Ameen Al-Dakhil opgeroepen voor de Rode Duivels

Voor Ameen uit Terhagen is het wellicht een droom die werkelijkheid wordt: als jeugdspeler van Anderlecht poseerde hij nog met het shirt van Kompany in de kleedkamer van de Rode Duivels.

Nochtans was Al-Dakhil toen nog een spits. Hij speelde vijf jaar bij de jeugd van paars-wit, maar daar was niet iedereen even overtuigd van zijn kwaliteiten. Twee van de vijf jaar speelde Al-Dakhil zelfs in de provinciale reeksen.

Tot Standard kwam aankloppen in 2016. Hij stond er nog een half jaartje in de spits, maar werd daarna omgeschoold tot centrale verdediger. En zo maakte hij al snel indruk. In de zomer van 2021 gaf Mbaye Leye, de toenmalige hoofdcoach van Standard, hem volop zijn kans. Al-Dakhil toonde zich een sterke, intelligente centrale verdediger met goeie voeten. Maar toen Leye ontslagen werd, zat ook het verhaal van Al-Dakhil in de Vurige Stede erop. Luka Elsner nam hem zelfs meestal niet eens op in de wedstrijdselectie en in de winter lieten de Rouches hem voor amper 500.000 euro vertrekken naar STVV. Daar hebben ze in Luik ongetwijfeld spijt van.

Zijn sterke prestaties bij STVV – voor wie hij in totaal 28 keer in actie kwam – werden in de zomer van 2022 beloond met een selectie voor de nationale beloften van Jacky Mathijssen.

In principe zou Al-Dakhil ook voor zijn geboorteland Irak kunnen kiezen. Hij werd geboren in de hoofdstad Bagdad en bracht er de eerste jaren van zijn leven door, weliswaar in vreselijke omstandigheden. Toen Al-Dakhil één jaar oud was, in 2003, brak de tweede Golfoorlog uit. Zijn ouders beslisten vier jaar later pas om naar België te komen, waar ook zijn grootmoeder – een Belgische die 40 jaar in Irak woonde – weer was gaan wonen. De vijfjarige Al-Dakhil leerde vliegensvlug Nederlands en schreef zich in bij VK Hoeleden, waar zijn talent al snel ontdekt werd.

Vincent Kompany, die hem nog kende van bij RSC Anderlecht zorgde dat de jongen uit Bagdad op zijn twintigste al een droomtransfer naar Burnley kon forceren. Daar zal hij vanaf volgend jaar in de Premier League uitkomen. Nu dus een eerste selectie bij de Rode Duivels.
Na Sari Kees is Ameen Al-Dakhil al de tweede Bungenaar die op korte tijd is opgeroepen voor het fanionteam van België.
Dikke proficiat Ameen !!!

Gepubliceerd op woensdag 7 juni 2023 10.07 u.