Openingsuren & contact

Historisch Stadhuis en Halle Zoutleeuw

Deze activiteit is waarschijnlijk geannuleerd omwille van preventieve coronamaatregelen.
De Grote Markt van Zoutleeuw is een juweeltje. Het gotische stadhuis, gebouwd tussen 1530 en 1538, is duidelijk beïnvloed door de ontluikende renaissance. De Lakenhalle ernaast getuigt nog van de welvaart die Zoutleeuw kende en van de belangrijke handelspositie die de stad ooit ingenomen heeft.

HISTORISCH STADHUIS
In 1526 besliste het stadsbestuur van Leeuw een nieuw raadhuis te bouwen. Het gebouw werd opgericht tussen 1530 en 1538, naar een ontwerp van Rombout II Keldermans. Het is een eerder zeldzaam monument in de overgangsstijl van gotiek naar renaissance: het is gotisch wat structuur betreft maar de decoratieve elementen zijn duidelijke uitingen van de renaissance. De pui aan de voorgevel is in blauw arduin: ze heeft een voetstuk met rijkversierde vakken en een prachtig gebeeldhouwde omlijsting. Aan de voet van de stadhuistoren zijn nog overblijfselen te zien van de eerste verdedigingsmuur rond de stad uit de 12de eeuw.
Het interieur is prachtig: op de benedenverdieping was het kabinet van de burgemeester, de raadzaal en de ontvangstzaal waar vooral de muurschildering van Maurice Langaskens (begin 20ste eeuw) de aandacht trekt.

Op de eerste verdieping kan u de tentoonstelling Archeologische vondsten uit de Kleine Gete; bezoeken.

HALLE
De halle, naast het stadhuis, ontstond omdat Zoutleeuw in de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum was. De stad had in 1281 al een Vleeshuys of Vleeshalle gehad, maar de huidige halle moest het te klein geworden gebouw vervangen en tevens getuigen van de grootheid van Leeuw. De nieuwe halle werd opgetrokken op de muur van de eerste vestingswal, die nog steeds de achtergevel is. Behalve voor handel werd de halle ook gebruikt als ontmoetingsplaats en kazerne voor de Schuttersgilde, die in de middeleeuwen een zuiver militaire functie hadden.
Op de zolder werden de voorraden graan van de Tafel van de Heilige Geest, of armenhulp bewaard: de armenzorg in Leeuw dateert van 1235 en is wellicht de oudste van het land.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Stadhuis Zoutleeuw

Contact

E-mail
toerisme@zoutleeuw.be
tel.
+32%2011%20781288
Website
http://www.zoutleeuw.be/

Filter op categorie