Openingsuren & contact

Sint-Leonarduskerk Zoutleeuw

Omstreeks 1125 werd op deze plek een Romaanse Sint-Leonarduskapel gebouwd, maar vanaf 1231 werd ze vervangen door een gotische kerk. De Beeldenstorm in 1566 en de Franse Revolutie gingen vrijwel ongemerkt aan de kerk voorbij, waardoor het indrukwekkende kunstpatrimonium dat gedurende eeuwen is opgebouwd voor het grootste deel bewaard bleef.

HISTORIEK
Eerst kwam het koor en de kooromgang met een open galerij tot stand, vervolgens de noorderbeuk en de linkertoren van de westgevel. In de 14de eeuw volgden de rechtertoren, het zuidertransept met zijbeuken en de westgevel, in de 15de-16de eeuw de kapellen tegen de zijbeuken, de Leonarduskapel in het verlengde van de zuiderkruisbeuk en een vergaderzaal met een gotische poort voor het kapittel van kanunniken.
De linkertoren bleef onafgewerkt en kreeg een spitse naald. In de rechtertoren hangt ene zware vuurklok uit 1531. De voorgevel en de twee torens zijn verbonden door een galerij die het schip overbrugt, opgetrokken uit kwartszandsteen. De beiaardtoren op de viering is een repliek uit 1926 van de oorspronkelijke toren uit 1530.
De kerk kwam ongehavend uit de Beeldenstorm en ondervond relatief weinig schade tijdens de Franse periode. Mee daarom bewaart ze een bijzonder rijke kunstschat: een 'Marianum', een 16de-eeuws gepolychromeerd dubbelzijdig Mariabeeld, hangt in het midden van het schip. De Paaskandelaar uit messing is bijna 1 ton zwaar (1483). Het wijwatervat dateert uit 1468. Een laatgotisch Leonardusretabel (1476-1478) hangt in het zuidertransept. In de sacristie bevindt zich onder meer een Romaans kruisbeeld (eind 11de eeuw).

SACRAMENTSTOREN
Een van de hoogtepunten is de Sacramentstoren (1550-1552), een zuilvormig tabernakel opgebouwd als een gotisch torenmonstrans maar met een renaissance-uitwerking; het kunstwerk beeldt de zondeval uit die de verlossing door Christus noodzakelijk maakt; het telt negen verdiepingen en is 18 meter hoog; het werd vervaardigd in het atelier van C. de Vriendt.

GIDSBEURTEN
In november, december, januari, februari, maart: eerste zondag van de maand, om 15.30u: gratis gidsbeurt voor individuele toeristen (inkom EUR 2 dient wel betaald te worden).

Zondagen in juli en augustus: 15.30u: gratis gidsbeurt in de kerk (inkom EUR 2 wel te betalen)

Praktische informatie

Contact

E-mail
toerisme@zoutleeuw.be
tel.
+32%2011%20781288
Website
http://www.zoutleeuw.be