Openingsuren & contact

Budingen

Inwoners

2614

Toponymie

Oude vormen van Budingen zijn BudingesBudingesbuedinghen, enz.
Vanaf de 16de eeuw ontstaat, door uitstoting van intervocalische d, de verkorte vorm Bungen.
Budingen is aldus te reconstrueren als Bodingum : "bij de lieden van Bodo".

Geografie

Het dorp ligt aan de samenvloeiing van de Grote en de kleine Gete op 4,5 km van Zoutleeuw. Deze samenvloeiing is de inspiratie geweest voor het nieuwe logo van de stad.

Wijken en gehuchten van Budingen

Budingen kent volgende wijken en gehuchten:

  • Hogen: hoogste gedeelte van de gemeente Geetbets.
  • Assenrode: verdwenen gehucht bij Hogen.
  • Terweiden: gedeeltelijk onder Zoutleeuw.
  • Hoepertingen: groep huizen in de omgeving van de Grazenseweg. Het betekent "bij de lieden van Huguberht". Germaanse naam met hugu "verstand" + berhta "schitterend".
  • Panisborn: omgeving Panisbornestraat, afgeleid van de waternaam Paanhuisborn of bron bij een paanhuis.
  • Winnekot: huizen in het zuiden van Panisborn. Winne betekent landbouwer, kot is een eenvoudige behuizing. Dus: landbouwershuisje.
  • Leenhaag: gehucht langs de Ketelstraat, de Leenhaagstraat en de Jodenstraat.
  • Terhagen: belangrijk gehucht met de Terhagenwinning langs de Gete- en Terhagenstraat.
  • Roel: uit ouder Roer, gehucht in de omgeving van de Roelstraat en de Sanenveldstraat, genoemd naar de beek Roer (1253 rura). Door dissimilatie werd Roer gewijzigd in Roel.
  • Hutsen: wijk in de hoek gevormd door de Spiegelstraat en de Roer, gaat verder op grondgebied van Geetbets. Hutsen is een oude persoonsnaam.
  • Sanen: wijk tussen de Sanenveldstraat en de Linterseweg. Sanen is een moedernaam, verkort uit de Hebreeuwse heiligennaam Suzanna.

Patroonheilige

Cyriacus († circa 309) is een heilige in de Rooms-Katholieke Kerk en in de oosters-orthodoxe en oriëntaals-orthodoxe kerken.

De heilige Cyricacus wordt aangeroepen tegen bekoringen op het sterfbed. Ook is hij schutspatroon tegen slecht weer en - meer in het algemeen - van de winter. Hij behoort tot de Veertien heilige helpers, een groep heiligen die door katholieken collectief wordt aangeroepen. Over zijn leven is bijzonder weinig bekend. Het meeste is via legenden overgeleverd. Bekend is dat Cyriacus in 309 door paus Marcellinus tot diaken gewijd is. De diaken was de bijzondere zorg voor de zieken en zwakkeren in de samenleving toevertrouwd. Ook was hij verantwoordelijk voor de schriftlezing en de collecte tijdens de mis. Bekend is ook dat zijn lichaam na zijn dood overgebracht werd naar Lorsch. In 847 werd zijn lichaam overgebracht naar Worms. Verschillende onderdelen van zijn lichaam werden als relikwieën verdeeld.

Volgens de legende zou Cyriacus de dochter van keizer Diocletianus hebben bevrijd van bezetenheid door de duivel. Als dank zou hij van de keizer een huis gekregen hebben, waarbij hij een kapel zou hebben ingericht. Tijdens de christenvervolgingen van keizer Maxentius zou hij gearresteerd zijn, om vervolgens de marteldood te sterven.

Over de gehele wereld zijn kerken naar hem vernoemd. Ook draagt een orkaan zijn naam, de Sint-Cyriacus-orkaan die in 1899 over Puerto Rico raasde.

In Vlaanderen draagt alleen het kerkje van Budingen in de gemeente Zoutleeuw zijn naam,[2] en verder is er in Luik een Cyriacusparochie. In een inventaris met betrekking tot Zoutleeuw komt hij voor in een 16e of 17e-eeuws prentenboek.

Zijn naamdag is 8 augustus in de Rooms-katholieke kerk op 7 juli in de Orthodoxe Kerk.


Sint Cyriacuskerk

Website

De heren van ‘Bunge’

De inwoners van Budingen worden ‘De heren van Bunge” genoemd omdat de inwoners voornaam willen overkomen.