Openingsuren & contact

Cultureel programma

Bezoek aan het Historisch Stadhuis, de Grote Markt en de Sint-Leonarduskerk.


Duur:
1 of 2 uren
prijzen:
€ 35 /gids voor 1 uur
€ 70 /gids voor 2 uren

Grootte van de groep : maximum 25 personen

Het Historisch Stadhuis

Het 16de eeuwse stadhuis is architectonisch gezien een gebouw uit de overgangsperiode van gotiek naar renaissance. Op de benedenverdieping kunnen de ontvangstzaal, de raadzaal en het voormalig kabinet van de burgemeester bezocht worden. Op de tweede verdieping is een permanente tentoonstelling met archeologische vondsten van Zoutleeuw gratis toegankelijk

De Grote Markt

Omgeven door fraaie huizen, staan op dit marktplein ook nog twee statige patriciërswoningen, de Rode Leeuw en de Spiegel. Deze geven een zeer eigen karakter aan dit marktplein.


De Sint-Leonarduskerk

Deze kerk in romaans-gotische stijl, is een waar museum van religieuze kunst uit de Lage Landen. Ze herbergt tientallen schilderijen, retabels en beeldhouwwerken. Uitzonderlijk zijn de geelkoperen paaskandelaar (1483) en de gebeeldhouwde Sacramentstoren (1552) van Cornelis Floris de Vriendt. De volledig heringerichte schatkamer en de kapel van de Grauwzusters vormen een extra bezienswaardigheid.


OPMERKINGEN

De geleide bezoeken kunnen plaatsvinden in de voor- of in de namiddag. Men dient er wel rekening mee te houden dat in de kerk aan erediensten voorrang wordt gegeven. De volgorde van het programma kan dan gewijzigd worden.

Nocturnes

Voortaan kan u de unieke Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw ook ’s avonds bezoeken. Een nocturne heeft zo haar eigen charme. In de spaarzaam verlichte kerk baden een aantal topstukken in licht, o.a. het beroemde sacramentshuis van Cornelis Floris, het Sint-Annaretabel, het drieluik met de Zeven Smarten van Pieter Aertsen, de Grauwzusterskapel, het neogotische altaar, de schatkamer... De gids beperkt zich strikt tot deze belichte artefacten, wat hem dan ook toelaat ze meer in detail te bespreken. Een nocturne in de Sint-Leonarduskerk staat voor artistieke laatgotische schoonheid in een nostalgische avondlijke sfeer!