Openingsuren & contact

Feestvuurwerk

Eerst en vooral willen we u eraan herinneren dat u voor het gebruik van feestvuurwerk een toelating van de burgemeester nodig hebt. Binnen onze politiezone is het immers verboden om om het even welk vuurwerk te ontsteken, af te steken of tot ontploffing te brengen of om gebruik te maken van wensballonnen of voetzoekers, thunderflashes, knal- en/of rookbussen te laten ontploffen. De burgemeester kan enkel afwijkingen toestaan voor feestvuurwerk.

Als u dan toch vuurwerkplannen hebt, kies dan om uw traditioneel vuurwerk te vervangen door een geluidsarme en diervriendelijke variant. Geluidsarm vuurwerk is minstens even spectaculair, biedt tal van voordelen en is zeker niet duurder.

Traditioneel vuurwerk wordt gekenmerkt door een luide knal in de lucht, waarbij de vuurpijl uit elkaar spat en een volume kan halen tot 170 decibel. Voor geluidsarm vuurwerk ligt de maximum grens op 85 db! Dit is te vergelijken met het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen of een deurbel. Dit zijn volumes die mens en dier gewend zijn en waarvan ook huisdieren zeker niet in paniek slaan. Ook qua veiligheid scoort geluidsarm vuurwerk veel beter omdat er slechts een minimale hoeveelheid ontplofbaar mengsel gebruikt wordt.

Kortom, vraag tijdig uw toelating aan en kies voor geluidsarm vuurwerk! De burgemeester zal enkel aanvragen toestaan voor geluidsarm vuurwerk, een diervriendelijker alternatief waarbij u nog steeds kan genieten van een lichtspektakel, maar waarbij dieren toch niet geterroriseerd worden door luide knallen.

De aanvraag kan u ofwel via onderstaand formulier aanvragen of online via het e-loket

Online aanvraag toelating feestvuurwerk