Openingsuren & contact

Herbruikbare luiers

Goed voor de babybilletjes, het milieu en de portefeuille

Al jaar en dag promoot EcoWerf met steun van de provincie Vlaams-Brabant en o.m. de stad Zoutleeuw de herbruikbare luier.

Elke baby zorgt tijdens zijn luierperiode voor ongeveer 1.400 kg aan luierafval. Dat komt jaarlijks neer op meer dan 30 vuilzakken vol wegwerpluiers!

De herbruikbare luier van vandaag is daarom een afvalarm en milieuvriendelijk alternatief voor de wegwerpluier. Bovendien bespaart het gebruik ervan heel wat geld zonder daarbij afbreuk te doen aan het comfort van je kindje. De moderne herbruikbare luier is immers meegegroeid met zijn tijd en is in geen opzichten nog te vergelijken met de katoenen doeken van vroeger.

Jaarlijks organiseert EcoWerf ook een infoavond over deze luiers om het gebruik ervan toe te lichten en de vele vooroordelen de wereld uit te helpen.

De herbruikbare luier is comfortabel

Je vindt de herbruikbare luier tegenwoordig in allerlei maten, vormen, merken en kwaliteiten: voor elk wat wils en echt comfortabel in gebruik. Meestal heb je een luier (luierbroekje of inlegdoek) die zorgt voor een goede absorptie en een overbroekje dat instaat voor de nodige waterdichtheid. Enkele merken bieden het luier- en overbroekje in één model aan. Elk systeem heeft zijn specifieke kenmerken wat betreft de droogtijd, de pasvorm, het absorptievermogen, de duurzaamheid, de handigheid, de prijs enz. En doordat men gebruik maakt van ademende materialen, is de kans op luierirritatie niet groter dan bij wegwerpluiers. Daarnaast is het mooi meegenomen dat een kindje gemiddeld iets sneller zindelijk is bij het gebruik van herbruikbare luiers.

Over de financiële voordelen

Het aankopen van herbruikbare luiers zorgt voor een grotere financiële kost in de startfase: je moet je immers meteen al het nodige materiaal aanschaffen. Maar over de hele luierperiode bespaar je meer dan 500 euro! Vergelijk zelf maar eens de kosten:

  • Wegwerpluiers: we rekenen op 5,8 wegwerpluiers per dag, gedurende 2,5 jaar aan 0,25 euro/stuk (aankoop) en 1 volle huisvuilzak per week aan 1,60 euro/stuk (afval). Dit komt neer op iets meer dan 1.500 euro
  • Herbruikbare luiers: we rekenen op de aankoop van luierbroekjes, overbroekjes, nachtinleggers en rollen inlegvellen ter waarde van 650 euro (aankoop), op 2,5 was- en droogtrommels per week voor de luiers (+ detergent + afschrijving wasmachine en droogkast + waterverbruik + elektriciteitsverbruik = waskost van ongeveer 200 euro en droogkost van bijna 150 euro). Dit komt ongeveer neer op 1.000 euro.
    Extra besparingen zijn bovendien mogelijk door:
    • te wassen op nachttarief
    • de luiers aan de lucht te laten drogen in plaats van een droogkast te gebruiken
    • de luiers (vooral small-maatje) te hergebruiken voor volgend kindje de luiers niet apart te wassen maar samen met ander wasgoed

Waar te verkrijgen?

Je kunt deze luiers vinden in verschillende kinder/baby winkels en online shops.

Gemeentelijke subsidies

Zoutleeuw kiest vanaf 2004 voor een subsidiereglement. Wie herbruikbare luiers koopt, krijgt de helft van de aankoopprijs terugbetaald met een maximum van 150 euro. Indien na afhandeling van alle aanvragen blijkt dat het in het budget voorziene krediet onvoldoende is om de aanvragen uit te betalen, gebeurt de verdeling van de premiebedragen evenredig op basis van het aankoopbedrag.