Openingsuren & contact

Het Vinne

Kan je in de koude kerstnacht écht de klokken horen luiden van de verzonken stad op de bodem van Het Vinne? De legende beweert in elk geval van wel… Wat vaststaat is dat sinds de middeleeuwen aan de rand van het water turf werd gewonnen. Vanaf 1841 werd het meer drooggelegd met een pomp, rond 1930 werd het gebied bebost met populieren voor de productie van de beroemde Union Match-lucifers. Van een rijke voorgeschiedenis gesproken…

Maar het mooiste deel van het verhaal moet dan nog beginnen: in 1974 koopt de provincie het 95 ha grote Vinne om het uit te bouwen tot een domein voor natuurrecreatie. Wanneer diezelfde provincie in 2004 de pompen dan definitief stillegt, krijgt het water terug vrij spel en wordt Het Vinne opnieuw het meer dat het oorspronkelijk was.

Het Vinne is ondertussen een belangrijk doortrek- en overwintergebied voor watervogels, reigerachtigen en andere moerasgebonden soorten geworden. Zeldzame doortrekkers zijn ralreiger, roodstuitzwaluw en woudaap. Het meer is ook een grote aantrekkingspool voor meeuwen en sterns. Er vestigde zich een kolonie van een 1000-tal kokmeeuwen en ook zwartkopmeeuwen zijn regelmatig te zien. In 2005 en 2006 broedde hier voor het eerst sinds 1957 opnieuw een witwangstern in België.

 
Reeën, fazanten, konijnen, muizen, muskusratten, reigers, eekhoorntjes, eenden, ganzen, waterhoentjes en snoeken maken deel uit van de bos- en waterfauna. Gallowayrunderen zorgen voor het ecologisch beheer van het domein en twee bijenkolonies leveren de typische boshoning van ‘Het Vinne’.Populieren vormen nog steeds de voornaamste beplanting op het domein. In het noordelijke gedeelte vind je ook naaldbomen.

Spontane bosgroei van zomereik, es, els, meidoorn, Gelderse roos, Amerikaanse eik, esdoorn en houtkanten met lijsterbes, vlier, zoete kers, haagbeuk, beuk, linde, vogelkers, sleedoorn, kardinaalsmuts en wilg wisselen elkaar af.

De plantengroei is het meest bijzonder op de vroegere meerlob. Er groeit een rijke heideachtige vegetatie met soorten zoals tormentil, veenmos en struikhei. De provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt werken hier aan het herstel van heischraal grasland. Omdat op steile hellingen de begroeiing vaak schraal is, zijn ze heel geschikt voor bijzondere graslandpaddenstoelen zoals het piekhaarzwammetje, de sikkelkoraalzwam en verschillende soorten knotszwammen en aardtongen.


Een paradijs ook voor de wandelaar die via wandelwegen, knuppelpaden, schuilhutten, vogelkijkhutten, torens en infoborden het hele gebied kan exploreren. Wie graag de ruimere omgeving verkent kan voor de fiets, tandem, elektrische fiets of rolstoelfiets terecht bij de fietsverhuurdienst, aan het onthaal vind je bovendien de nodige fiets- of wandelkaarten. Moe van de inspanning? Dan kan je terecht in de taverne, terwijl de kroost de speeltuin induikt. Zin om avontuurlijk te overnachten? Op de paalkampeerplek kan je genieten van de rust van de natuur. Het Vinne heeft ook een ruim aanbod aan natuurbelevingsactiviteiten, voor elk wat wils.

Meer informatie over overnachting, activiteiten, fiets en wandel-mogelijkheden via onderstaande contactgegevens. Het domein is gratis toegankelijk.

Adres:
Ossenwegstraat 70
3440 Zoutleeuw
Tel.: 011 78 18 19
Email
Website