Openingsuren & contact

Kapel van de Ossenweg

Op de plaats, waar volgens de legende een beeldje van O.L.Vrouw, dat door een ossenspan werd uitgeploegd, tegen een eik heeft gehangen, bouwde men in 1538 een laatgotische kapel, die al vlug tot een bedevaartsoord zou uitgroeien.

Ook het interieur van de kapel verrast de bezoeker aangenaam. Het doksaal is versierd met een zeer fraaie apostelbank van 1613, vermoedelijk afkomstig uit de Klerkenkapel. Bedevaarders offerden hier vroeger een kilo zout om het bedwateren van kinderen tegen te gaan. Ook nu trekt de kapel nog heel wat bezoekers en is zij mede dank zij de processie, de meivaart en de kaarskensprocessie een centrum van religieus leven. Dagelijks toegankelijk.

Op zondag 8 september of de zondag erna is er de jaarlijkse rozenkransprocessie rond de kapel ter herdenking van de inwijdingsdatum ervan. Deze processie brengt een moderne uitbeelding van de mysteries van de Rozenkrans, waarin ook de Zeven Smarten van Onze-Lieve-Vrouw aan bod komen.

Aan het begin van de processie loopt een boer met een oude ploeg. Dit verwijst naar de legende dat een boer in het begin van de zestiende eeuw bij het ploegen het Mariabeeldje zou hebben gevonden. In deze buurt zou later de kapel aan de Ossenweg gebouwd zijn. In de processie wordt ook het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Ossenweg meegedragen.