Openingsuren & contact

Sint-Jacobsschelpen wijzen voortaan de weg naar Compostela

Een initiatief van vzw De Vrienden van Zoutleeuw.

Omdat het aantal bedevaarders naar Santiago de Compostela, dat Zoutleeuw aandoet, alsmaar groeit, rijpte bij De Vrienden van Zoutleeuw het idee om in navolging van andere steden ook het Leeuwse traject van de Via Monastica met Sint-Jacobsschelpen in het wegdek te markeren.

Nadat de Grote Markt was heraangelegd en onze vereniging dan ook nog vernomen had dat Zoutleeuw niet langer op een zijtak maar voortaan op een hoofdweg van de aloude bedevaartsweg zou gesitueerd worden, namen De Vrienden van Zoutleeuw contact op met het Vlaams Compostelagenootschap om in gezamenlijk overleg met dit genootschap en de stad Zoutleeuw Sint-Jacobsschelpen in het wegdek te plaatsen en chemisch te verankeren.

De stad kocht hiertoe vijf prachtige schelpen aan, die op donderdag 11 april 2024 door de technische diensten van de stad op vijf verschillende plaatsen werden aangebracht, waarvoor onze oprechte dank.

De eerste schelp bevindt zich in de buurt van de Kapelbrug, waar de pelgrim, komende van Bos, de stadskern bereikt. Twee schelpen sieren de heraangelegde Grote Markt, één schelp bevindt zich aan de ingang van de Sint-Leonarduskerk en de laatste is geplaatst ter hoogte van de Sint-Rochuskapel, waar de bedevaarder de Leeuwse stadskern achter zich laat en verder trekt in de richting van deelgemeente Helen.

In onze Sint-Leonarduskerk krijgt de pelgrim, die ‘per pedes apostolorum’ onderweg is naar Compostela, in zijn bedevaardersboekje een fraaie stempel ter bevestiging van zijn bezoek aan Zoutleeuw en onze Sint-Leonarduskerk, in de stille hoop dat hij eens bij de apostel aangekomen nog even terugdenkt aan zijn doortocht in het ‘Kunstschrijn van Brabant’.

Vrienden van Zoutleeuw vzw

Gepubliceerd op dinsdag 16 april 2024 8.38 u.