Openingsuren & contact

Sint-Leonarduskerk

In 1125 liet de abdij van Vlierbeek (Leuven) een romaanse kapel ter ere van de Heilige Leonardus van Noblac bouwen binnen de stadswallen van Leeuw. Deze kapel werd in 1231 verheven tot parochiekerk en kende sindsdien een lange bouwgeschiedenis: het monumentaal gotisch gebouw werd grotendeels opgetrokken tussen de 13de en de 16de eeuw.

De Sint-Leonarduskerk is rijk aan kunstschatten en dankt voornamelijk daaraan haar internationale bekendheid. De Beeldenstorm in 1566 en de Franse Revolutie gingen vrijwel ongemerkt aan de kerk voorbij, waardoor het indrukwekkende kunstpatrimonium dat gedurende eeuwen is opgebouwd voor het grootste deel bewaard bleef: retabels, schilderijen, heiligenbeelden, koper- en zilverwerk, misgewaden en andere devote voorwerpen. In wat volgt worden een aantal van de pronkstukken weergegeven.

Bij het binnenkomen valt in de eerste plaats het Marianum op: dit dubbele beeld (1533) dient gesitueerd te worden in de 15de eeuwse Mariaverering, die de Heilige Maagd voorstelde als de apocalyptische vrouw en middelares van genade.

De Sacramentstoren:

Dit tabernakel in witte steen van Avesnes is zonder twijfel hét pronkstuk van de kerk. Het kunstwerk werd gemaakt in de ateliers van Cornelis Floris de Vriendt, te Antwerpen en in 1552 opgericht in Zoutleeuw. De toren is 18 meter hoog, heeft negen verdiepingen en bevat ongeveer 200 beeldjes met taferelen uit het Oude en het Nieuwe Testament.

De Paaskandelaar

Deze koperen kandelaar is 5.68m hoog en weegt ongeveer 950 kg. Hij werd gegoten door Renier van Thienen, naar een ontwerp van Jan Bornam en in 1483 door de gieter zelf opgesteld in het koor. Het is de op één na grootste paaskandelaar van Europa.

De zijkapellen werden in de 16de eeuw bijgebouwd door de gilden en bevatten een schat aan retabels: Sint-Anna-retabel, 16de eeuw, Sint-Rochus-retabel, 15de en 16de eeuw, Retabel van Onze-Lieve-Vrouw, 16de eeuw, Sint-Leonardusretabel, 15de eeuw: zij vertellen elk hun bijzondere verhaal aan de bezoeker…

Zoals eerder gezegd is dit slechts een greep uit het enorme aanbod van kunstschatten in de Sint-Leonarduskerk: het is een waar museum van religieuze kunst!

Oudste beiaard ter wereld

In de indrukwekkende vieringtoren van de Sint-Leonarduskerk hangen de 7 oudste beiaardklokken ter wereld. In 1530 in Zoutleeuw gegoten door de Mechelse klokkengieter Medard Waghevens.Toegankelijkheid:
Vanaf 1 april tot 30 september: elke dag (behalve maandag) van 14.00 tot 17.00 uur
Oktober: enkel op zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Van november tot en met maart is de Sint-Leonarduskerk gesloten voor individuele bezoekers behalve op de eerste zondag van de maand. Op afspraak zijn groepsbezoeken met een gids wel nog mogelijk.
Eerste zondag van de maand om 15.30u: gratis gidsbeurt voor individuele bezoekers.