Openingsuren & contact

Sint-Leonardusprocessie

Sinds 1274 gaat op Pinkstermaandag een Sint-Leonardusprocessie uit in Zoutleeuw. We vieren dus de 750ste verjaardag van onze prachtige ommegang.

Met deze eeuwenoude traditie geeft Zoutleeuw uiting aan de volksdevotie rond zijn patroonheilige.

De processiedag start 's morgens met een bedevaartsmis. Daarna volgt een plechtige eucharistieviering en aansluitend - tegen 11.00 u. - vertrekt de processie door de straten van Zoutleeuw.

In de processie lopen een 300-tal figuranten mee. Zij beelden het leven en de verering van Leonardus uit. Naast de figuranten stappen ook een aantal vendel- en muziekgroepen mee.

Het hele Pinkstergebeuren - processie en bedevaartkerk - is en blijft verbonden met het levensverhaal van de Franse kluizenaar Leonardus van Noblat: bevrijder van gevangenen, bevrijder van allerlei ziekten, in het bijzonder van mensen met reuma en jicht en beschermer van kinderen en toeverlaat van zwangere vrouwen.

PROGRAMMA

maandag 20 mei 2024

08.00 u. - Bedevaartsmis
10.00 u. - Plechtige eucharistieviering
11.00 u. - Start van de Sint-Leonardusprocessie

PRAKTISCHE INFO

Op de Grote Markt zal er o.a. een tribune voorzien zijn voor het publiek. De plaatsen kunnen niet gereserveerd worden en zijn vrij in te nemen.

Het traject van de processie zal aangeduid zijn a.d.h.v. het rode SL-logo op de asfalt. Zodoende weet jij waar de processie voorbijkomt en kan je het beste plaatsje uitkiezen om dit spektakel te aanschouwen.

FIGURANTEN GEZOCHT!

Om dit groots te vieren is het Processiecomité op zoek naar extra figuranten die willen meelopen in de processie.

Wil jij graag deel uitmaken van één van de mooiste evenementen van Zoutleeuw en omstreken? Droom jij ervan jouw steentje bij te dragen aan een eeuwenoude Leeuwse traditie? Geef je dan op als figurant en wie weet schitter jij samen met je vrienden of familie op 20 mei tijdens deze onvergetelijke jubileumeditie!

Aanmelden of meer informatie? Dit kan per mail via par.zoutleeuw@gmail.com of gaston.pulinckx@skynet.be.