Openingsuren & contact

Sint-Leonardusprocessie erkend als immaterieel erfgoed

Een hartverwarmende hoogmis, een onafzienbare mensenzee, een recordaantal figuranten, buitenlandse delegaties, relikwiedragers van alle deelgemeenten en voor één keer zelfs het eerbiedwaardige St-Trudoschrijn.

De vendeliers dansten, de doedelzakken jubelden, de bazuinen schalden en zelfs de draken bovenop de eeuwenoude kerk lachten om zoveel volksdevotie.

750 jaar St-Leonardusprocessie was een feest om nooit te vergeten! Bekroond met felicitaties en een zegening van Zijne Heiligheid de paus schreef de processie geschiedenis doorheen onze smalle straten. Mogen we heel even maar wat minder nederig zijn en trots terugkijken op wat zovelen voor elkaar hebben gebracht?

Dank aan iedereen die op welke wijze ook heeft bijgedragen tot dit succes. Het processiecomité natuurlijk, de stadsdiensten uiteraard, alle figuranten, alle deelnemende groepen en verenigingen, de vertegenwoordigers van de wereldlijke en geestelijke machten, al wie kwam kijken en meevieren, maar bovenal de Leeuwenaars die van hun grootste volksfeest een triomf maakten.

En dan kwam nog de kers op de taart. Op 24 juni tekende de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur, Jan Jambon, het ministerieel besluit waarbij onze processie werd geplaatst op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Werkelijk een uitzonderlijke eer! De werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het processiecomité, de Vrienden van Zoutleeuw, de Confrérie Sint-Leonardus, de communicatieambtenaar van de stad, en de Toeristische Dienst, die het aanvraagdossier samenstelden, zagen hun maandenlange werk beloond met de grootste onderscheiding.

Veel dank aan de erkenningscommissie, aan de minister en aan burgemeester Guy Dumst die door zijn grote inzet een nieuwe grandeur gaf aan de processie en de randmanifestaties. Speciale dank aan de mensen van de vzw Parcum en aan Gertie Delande van de Paardenprocessie Hakendover en Els Van Looveren van “Vrienden van Leonardus” uit Brecht die de samenstelling van het dossier mee begeleidden en natuurlijk aan communicatieambtenaar Wim Thiry en pastoor Johny Van Rompuy. 

Vertel het voort, vanaf nu zijn jullie deel van de geschiedenis! Verspreid iets van die warmte van de voorbije pinkstermaandag en blijf geloven dat zelfs een kleine stad een groot verhaal kan schrijven dat de eeuwen blijft trotseren! Op naar de volgende editie!

Met grote dank,

Gaston Pulinckx

Voorzitter processiecomité.

Leden van de werkgroep:

Gaston Pulinckx, voorzitter Processiecomité van Zoutleeuw
Guido Coningx, voorzitter Vrienden van Zoutleeuw
Ward Hendrickx, conservator St-Leonarduskerk en secretaris Vrienden van Zoutleeuw
Etienne Vandormael, voorzitter Confrérie St-Leonardus
Jessie Clos, Hoofd Toeristische Dienst stad Zoutleeuw
Wim Thiry, communicatieambtenaar stad Zoutleeuw
Guy Dumst, burgemeester stad Zoutleeuw

Gepubliceerd op vrijdag 5 juli 2024 10.21 u.