Openingsuren & contact

Subsidiereglement ter bestrijding van de Aziatische hoornaar

Samenwerken voor de biodiversiteit

De opmars van de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) heeft wereldwijd zorgen gewekt vanwege de impact op inheemse bijenpopulaties en het ecosysteem als geheel. In de strijd tegen deze invasieve soort heeft o.a. de stad Zoutleeuw een subsidie ingevoerd om inwoners aan te moedigen bij te dragen aan de bestrijding ervan.

De dreiging van de Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een roofzuchtige insectensoort die inheemse bijen, vlinders en andere bestuivers bedreigt. Deze invasieve soort kan aanzienlijke schade toebrengen aan de biodiversiteit, landbouwgewassen en de economie. Invasieve soorten zoals de Aziatische hoornaar vormen een ernstige bedreiging voor inheemse ecosystemen.

Subsidieregelingen voor bestrijding

Een subsidie ter bestrijding van de Aziatische hoornaar kan aangevraagd worden indien het een verwijdering van een nest betreft. Het verwijderen van wespennesten en nesten van de Europese hoornaar komen niet in aanmerking. De verwijdering dient te gebeuren door de brandweer of een erkende bestrijder uit de Vespawatch-lijst.

De subsidie bedraagt een terugbetaling van de op basis van de facturatie gemaakte kosten voor het verwijderen of verdelgen van het nest uitgevoerd door de brandweer of een erkende bestrijder. De maximale subsidie per nest bedraagt € 77,32.

Vraag uw subsidie aan via het E-loket.

Gepubliceerd op vrijdag 29 september 2023 11 u.