Openingsuren & contact

Vredegerecht

De vrederechter is de rechter die het dichtst bij de burger staat. Hij houdt zich bezig met alle problemen in verband met het gezinsleven, buurtbewoners en buren, de woning of zaken die ons nauw aan het hart liggen.
Niet voor niets leeft het beeld sterk dat deze rechter een rol speelt in heel veel aspecten van het dagelijkse leven van de burger, en dit van de wieg tot aan het graf. Hij probeert een antwoord op mensenmaat te geven, liefst in overleg met de partijen.
Dit gebeurt vooral in het kader van een verzoening. Het vredegerecht is een burgerlijk gerecht: er worden dus geen strafzaken behandeld.

Omdat de vrederechter dicht bij de burger moet staan, is het niet verwonderlijk dat er 187 vredegerechten bestaan in België. Er is één vredegerecht per gerechtelijk kanton. Een kanton bestaat uit één of verschillende gemeenten, behalve in de grote steden. Daar bestrijken de verschillende kantons elk een deel van de stad. Elke vrederechter is bevoegd over zijn kanton, dat gemiddeld 50 000 inwoners telt

De zetel Zoutleeuw van het Vredegerecht Landen-Zoutleeuw, bevoegd voor stad Zoutleeuw, gemeente Kortenaken en gemeente Geetbets, is sedert 22 augustus 2019 verhuisd naar de Sint-Truidensesteenweg 1B te 3440 Zoutleeuw (Wijkkantoor van de Politiezone Getevallei). Telefoon (011/58.69.90) en mailadres (vred.zoutleeuw@just.fgov.be) blijven behouden.
De zittingen van het Vredegerecht worden vanaf september 2019 gehouden in het stadhuis van Zoutleeuw, Aen den Hoorn 1.

Brochure vredegerecht