Openingsuren & contact

Waterpoort – “3 sluizen”

In 1996 werden bij collectorwerken aan de Kleine Gete overblijfselen ontdekt van een waterpoort: een indrukwekkende constructie waarbij 2 rechthoekige bastions, met vooraan een driekwart ronde toren, werd blootgelegd. Langs beide zijden kwam ook een gedeelte van de stadsmuur tevoorschijn.

Deze waterpoort maakte waarschijnlijk deel uit van de 2de stadsmuur die in de 14de eeuw werd gebouwd. De eerst ommuring (12de eeuw) volstond niet langer om het toenemend aantal inwoners van de stad, die zich noodgedwongen vestigden buiten deze ommuring, te beschermen. Vanaf 1330 werden grootse werken ondernomen om deze wijken op te nemen in het ommuurde grondgebied van de stad. Overblijfselen van deze 2de stadsmuur zijn ook terug te vinden in de tuin van het OCMW en aan het gemeentehuis (het “Heksenkot”). Ook het wandelpad dat van bij de waterpoort vertrekt richting Koepoortstraat is waarschijnlijk aangelegd op de funderingen van deze 2de ommuring.

 

De waterpoort moest de Kleine Gete en het zuidelijke stadsgebied beschermen tegen indringers en vijandelijke aanvallen. Zo werden bij dreiging de lager gelegen gebieden onder water gezet om aanvallen tegen te gaan.

In de volksmond word de waterpoort “3 sluizen” genoemd. Dit verwijst naar een 2de belangrijke functie van deze constructie. De waterpoort was namelijk een onderdeel van een 3-delig stuwencomplex dat het centrum van de stad moest vrijwaren van overstromingen.